ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Co tvoří ručně balený doutník

Ručně balený doutník se skládá ze tří částí: z krycího listu, z vázacího listu a z náplně. Každá část hraje při zhotovení a kouření doutníků svou roli.

Krycí list doutníků

DoutníkyKrycí list hraje úlohu jakéhosi „obleku“ doutníku. Je tou nejdůležitější a také nejdražší částí a určuje jeho vzhled. V některých doutnících odpovídá až za celých 60 procent chuti. Krycí tabákový list musí být hladký, nepříliš olejnatý a musí jemně vonět. Má být také pružný a ohebný, bez vystupujících žilek, aby s ním balič mohl snadněji pracovat. Krycí listy normálně vyzrávají až 18 měsíců. Pro ručně balené kubánské doutníky se používají krycí listy vypěstované na Kubě. Jinde se ale krycí listy opatřuji z mnoha zemí světa, např. z Mexika, Nikaraquy, Kamerunu, Indonésie, Hondurasu a Ekvádoru. Sbalování krycích listů je nejnáročnější druh práce na ručně dělaném doutníku. Balič, jemuž se na Kubě říká torcedor, je nejkvalifikovanějším členem pracovního týmu – často trvá až dvacet let, než se ve svém oboru stane skutečným mistrem.

Vybraná kvalita kubánských krycích listů vyžaduje zvláštní péči. Dosahuje se jí oživováním hedvábné jemnosti tabákových listů předtím, než se s konečnou platností oklasifikují a vytřídí. Listy podstupují speciání vlhčení (moja), a to za chladu časných ranních hodin. Z listů se setřesou vodní kapky a do příštího dne se zavěsí, aby zavlhčení bylo rovnoměrné. Listy pak despalilladoras zbaví řapíků a řezem je rozpůlí. Rezagadoras (třídičky) rozdělí podle před další fází práce listy do štůsků podle velikosti, barvy a struktury. Rezagodoras pracují s listy na klíně, možná proto, aby dodaly důvěryhodnosti oblíbené fámě, že havana se balí na dívčích stehnech.

Vázací list

Vázací list drží pohromadě listy náplně uvnitř doutníku. Jde obyčejně o list hrubší struktury, sklizený z dolní části tabákové rostliny a vybíraný tak, aby byl silný. Ovlivňuje také rychlost, jíž doutník hoří, jeho aroma a chuť, takže jeho příchuť či vůně nesmějí kolidovat s chutí a vůní krycího listu a náplně. Zpracované vázací listy se používají u většiny strojově balených doutníků.

Náplň doutníků

Náplň je tvořena třemi různými typy listů. Tmavé – pomalu hořící, chuťově a aromaticky výrazné listy ligero, sklizené z vršku tabákové rostliny, se dávají do středu náplně. Před dílenským zpracováním musí až dva roky dozrávat. Ligero obklopují světlejší a jemnější listy seco ze středu rostliny, jež dozrávají 18 měsíců. Vnějšek náplně je tvořen slabě chutnajícími a vonícími listy volado ze spodku rostliny, protože ty výborně hoří. Dozrávají až 9 měsíců. Vzájemné proporce všech tří listových typů v náplni mají klíčový význam pro chuť a vůni ručně balených doutníků. Umění výrobce spočívá v tom, že pro určitou značku dokáže jejich proporce udržet ve stálém poměru.

Co se týká vzhledu náplně – listy se podélně varhánkovitě poskládají, čímž se v doutníku vytvoří síť jemných průduchů, jimiž se dá vtahovat vzduch a kouř. Síť se daří složit lépe při ručním balení a to je důvod, proč se takto vyrobené doutníky kouří snáz než strojově balené. Takto podélně „prořezaný“ routník připomíná sklad stránek v knize.

 
Ručně balené doutníky Flor De Copan
Tvary doutníkůTvary doutníků
U doutníku nezáleží jenom na tom, z jakého tabáku je vyroben, ale i na jeho tvaru a velikosti.…
Jak se doutníky dělajíJak se doutníky dělají
Při zhotovování ručně balených doutníků rozeznáváme sedm fází, což se za posledních 150 let vlastně…
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.