ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Doutníkové společenství aneb kdo známý kouřil doutníky

Kouříte-li doutníky, ocitáte se v dobré společnosti. Nejznámějším kuřákem doutníků je určitě Winston Churchill,  který  prý za svého dlouhého života vykouřil 250 000 doutníků. Ke kouření se dostal brzy poté, co mu bylo dvacet. V tom čase sloužil na Kubě v krátké španělsko-americké válce v roce 1898. Říká se o něm, že až do smrti v požehnaném věku 91 let kouřil ročně kolem 4 000 doutníků. Své doutníky ukládal do zavlažované místnosti speciální konstrukce. Jeho oblíbený doutník byl Double Corona Maduro  o průměru 47 a tento typ je dnes  pojmenován  po něm. Za druhé světové války, když vrcholily německé nálety na Londýn, poškodilo bombardování i závody Churchillova oblíbeného dodavatele doutníků Alfreda Dunhilla. První starostí ředitele zásob a skladů bylo zavolat hned brzy ráno po náletu Churchillovi, že jeho doutníkům se nic nestalo.

Mezi prezidenty USA proslul jako vášnivý milovník doutníků John F. Kennedy. Říká se, že těsně před uvalením  embarga  na Kubu požádal o důvěrnou pomoc při opatřování veliké osobní zásoby svých oblíbených havana H. Ummann  Petit Corona.

Egyptský král Farúk, svržený v roce 1952 Džamálem Násirem, kouříval speciální doutník zvaný Visible Immenso, dlouhý 46 cm a s průměrem 47. Jeden z možná největších doutníků, jaké byly zhotoveny, je stále k vidění v londýnském závodě firmy Davidoff. Měří skoro 90 cm a má průměr 96. Royal Jamaica Ten Downing Street a Valdrych Quisqueya Real jsou pravděpodobně největší doutníky, jaké se dnes dají koupit.

K dalším známých kuřákům doutníků, minulým i dnešním, patří prezident USA  Ulysses S. Grant, Mark Twain, Otto von Bismarck, Rudyard Kipling, král Eduard VII., Albert Einstein, Sigmund Freud, Charlie Chaplin, Groucho Marx, Fidel Castro, Bill Cosby, Arnold Schwarzenegger, Madonna, Whoopi Goldbergová – seznam přímo nekonečný.

Doutníky oblíbené i mezi ženami

Od 19. století se doutníky stávaly výraznými symboly moci, prestiže a privilegovanosti – což platí spíš pro kuřáky muže než pro jejich ženské protějšky. V nedávných letech na sebe kouřením doutníků upoutalo pozornost mnoho mladých přitažlivých a známých žen. Přestože ještě i dnes doutník vyvolává spíš představu síly a v jistém směru i jakési revolty (vzhledem k dobře známým zdravotním riizikům), ženy kouřily doutníky už v 19. století. Řada kuřaček doutníků se pohybovala v uměleckých kruzích a mezi bohémou.  Umělecké zobrazování kouřících žen symbolizovalo určité ideje konce 19. a začátku 20. století, počínaje bojem o ženská práva a konče image ženy-kuřačky stranící se společenských pořádků.
V posledních letech popularita doutníků ve světě značně stoupla. Spolu s tím začaly v řadě větších měst působit exkluzivní doutníkové kluby – i když  nedávný  zákaz kouření na veřejných místech vyhlášený některými státy tato zařízení citelně omezil nebo zahnal do ilegality.

Prezident Kennedy kouří doutník
Doutníkový prstýnekDoutníkový prstýnek
V polovině 19. Století začali bohatí kuřáci havana nelibě nést, že doutníky špiní jejich bílé…
Historie doutníkůHistorie doutníků
Převážná většina produkce vlhkých doutníků pochází z karibské oblasti a indonézie, kde jsou…
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.