ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Doutníky Ashton - historie

Doutníky AshtonDoutníky značky Ashton mají za sebou téměř 30 let své existence a dá se říci, že patří mezi úspěšné rodinné doutníkové značky. Tajemství těchto doutníků je totiž ve skvělých surovinách, ze kterých jsou vyrobeny. Tyto doutníky vyrábí v současnosti lidé, kterým záleží na velmi kvalitním doutníku a tabákovým listům opravdu rozumí. Doutníky se vyrábí v tradičních rodinných firmách, které si zakládají na kontrole a kvalitě tabákového listu. Mnohdy se jej i sami pěstují.

Vznik doutníků Ashton 

Ručně dělané doutníky Ashton se těší velké oblibě po celém světě. Otcem značky Ashton je Robert Levin, nynější prezident Holt´s Cigar Holdings, který se v doutníkové branži pohybuje více než 30 let. Začal u svého otce v doutníkovém obchodě ve Filadelfii a dnes vlastní značku doutníků s více než milionovými prodeji.  Značka doutníků vznikla roku 1986. Robert Levin znal velmi dobře rodinu Fuente v Dominikánské republice, a proto volba pro výrobce nových doutníků byla více než jasná. Dnes vyrábí Carlos Fuente většinu produkce Ashton classic a Ashton Cabinet. Robert Levin si přál doutník, který by měl komplexnější a výraznější chuť, ale měl stále krycí list typu Connecticut.  Od doby, co doutníky Ashton vyrábí rodinná firma Arturo Fuente, jsou tyto doutníky stále žádanější. Ashton Classic vznikl původně kombinací chutí Roberta Levina a Carlose Fuenteho Juniora, který pracoval na výrobě především toho správného krycího listu.  Roku 1987 přibyl Ashton Cabinet a později Ashton Aged Maduro. Podle Roberta Levina je rodina Fuente tou, která opravdu rozumí doutníkům a umí skvěle namíchat velmi dobrý tabák na jeho výrobu. Dnes rodina Fuente částečně spoluvlastní firmu Roberta Levina.
 
Doutníky Ashton

Vzestup značky doutníků Ashton

Mezníkem v prodeji doutníků značky Ashton nastal roku 1992, kdy vyšel velký článek v americkém časopise Cigar Aficionado. Rok poté se produkce doutníků Ashton zvýšila trojnásobně a výroba téměř nestačila pokrýt veškerou poptávku. Roku 1992 chtěl Robert Levin rozšířit značku o silnější doutník s robustnější chutí, podobné jako vyráběl Fuente pod názvem Opus X. Roku 1998 se vydal do Dominikánské republiky, aby si zvolil ten pravý typ nového doutníku.  Díky spolupráci Carlose Fuenteho Juniora a Ricka Meeraphelovi (pěstitelovi kamerunského krycího listu) vznikly unikátní doutníky Ashton Virgin Sun Grown  (zkratkou VSG).  Doutníky Ashton VSG se pravidelně umisťují na předních příčkách ratingu v časopise Cigar Aficionado.  Tyto doutníky jsou typově silnější, které však díky speciální fermentaci krycího listu mají příjemnou plnou chuť po celou dobu kouření. Krycí list z Ekvádoru je sebrán z prvního sběru a pomalu sušen na slunci. Tento krycí list je speciálně pěstován pro tuto výrobu.
 
Další značkou doutníků, která patří do rodiny doutníků Ashton je La Aroma de Cuba. Název doutníků vznikl na základě čtení článku v Cigar Aficionadu o Winstonu Churchillovi. Když byl Winston Churchill jako mladík na Kubě, jeho oblíbeným doutníkem v té době byla značka La Aroma de Cuba.  Robert Lewin zjistil, že tato značka je volná a nechal si ji registrovat. Teprve po pěti letech byla značka La Aroma de Cuba opět značkou kvalitních doutníků. Prstýnek a logo těchto doutníků navazuje na původní etiketu a logo těchto kubánských doutníků. Na jejich výrobu  je použit krycí list vypěstovaný v Hondurasu z kubánských semen, které pěstuje Plasencia. Náplň je tvořena tabákovými listy z Hondurasu a Nikaragui. Vázací list je z Hondurasu.  Cenově jsou to velmi přijatelné doutníky velice dobré chuti.
 
V posledních letech je v Americe trend kouřit silnější a plnější doutníky, proto začínají být doutníky z Nikaragui stále více žádanější. Firma pana Lewina proto oslovila předního výrobce skvělých nikaragujských doutníků Pepe García, aby pro ně vytvořil novou značku plných doutníků. Vznikla tedy značka, která má motiv papouška na prstýnku – Paradiso.
Na americkém trhu se tato značka prodává pod názvem Don Cristobalo. Tyto doutníky jsou namíchány z hutných, dobře zralých nikaragujských tabáků. Mají tmavé, olejové krycí listy z Nikaragui a plnou, bohatou chuť. Při kouření můžete cítit mírně zemité tóny s příchutí espressa, černých třešní a čokolády. Doutník, přestože co do chuti je silný, má velmi hladké kouření a vůbec neštípe na jazyku. Řada kuřáků doutníků se domnívá, že silný doutník musí také štípat do jazyku. Není tomu tak. Vše záleží na správné zralosti tabákového listu a jeho fermentaci. Dobrým příkladem jsou právě doutníky Ashton VSG nebo Paradiso, které ocení rozhodně všichni znalci.

Zkuste tedy objevit krásu dobře vyrobených doutníků Ashton.
Oficiální stránky značky Ashton
 
 
Použito z textu Michaely Koláčkové
 
Doutníky Ashton
Doutník Opus XDoutník Opus X
Milovníci doutníku již dlouho čekali, než firma Arturo Fuente uvede na trh jeden ze svých…
Doutníkové společenstvíDoutníkové společenství
Přiblížíme vám známé kuřáky doutníků a jejich oblíbené značky. Víte například, kolik doutníků prý…
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.