ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Doutníky z Dominikánské republiky

Dominikánská republika patří mezi celosvětové výrobce vysoce kvalitních ručně dělaných doutníků. Dominikánská republika se stala velmi oblíbenou destinací pro milovníky doutníků. Španělé objevili Dominikánskou republiku roku 1492, ovšem tabák byl pro původní obyvatele ostrova součástí každodenního života. Tabák se používal k různým náboženským obřadům mnohem dříve, než jej objevili Španělé. Dnes Dominikánská republika vyprodukuje pro doutníkový trh v USA stejné množství doutníků, kolik doveze Kuba do Evropy.
 

Doutníky z Dominikánské republiky

Nejúrodnější oblastí je údolí Cibao Valley, která se nachází kousek od města Santiago de los Caballeros. V této oblasti najdeme většinu zpracovatelů tabáku a doutníkových manufaktur. V tomto městě také můžete navštívit různé výrobce dominikánských doutníků. Je to vítaná turistická atrakce, kdy si můžete zapálit i čerstvě ubalený doutník. Pokud si potřebujete odpočinout od pláží v Puerto Platě, je návštěva doutníkové továrny zajímavým zpestřením. Dominikánská republika produkuje mimo jiné i značky jako je Arturo Fuente, Ashton, Davidoff, Don Diego, Santa Damiana, Peterson a také u nás oblíbenou značku Stanislaw. Řada známých a původních kubánských značek se vyrábí pro americký trh také v Dominikánské republice. Především v oblasti La Romana. Doutníková továrna García, která dříve patřila pod firmu Altadis a nyní je součástí nadnárodního monopolu Imperial Tobacco patří mezi největší doutníkové továrny na světě. Pro americký trh vyrábí značky jako je Montecristo, H. Upmann, Romeo y Julieta. Na našem trhu můžete ochutnat známé doutníky Don Diego či Santa Damiana. Doutníky Don Diego jsou svou jemnou chutí vhodné pro příležitostné kuřáky. Dominikánská republika je známá pro svůj jemný tabákový list, především se používá odrůda Olor Dominicana. Tento tabák ve světlou barvu a chuťově je velmi jemný. Dále je to Piloto Cubano, tabáková odrůda, která se pěstuje v Dominikánské republice z kubánských semen.  Ta patří mezi silnější a chuťově intenzivnější tabákové listy. Každý tabákový list prochází přísnou inspekcí a hodnocením, dříve, než se začne používat k výrobě doutníků. Dominikánská republika nemá dostatečně kvalitní krycí list, ten se většinou musí dovážet. Nejvíce používaný je krycí list typu Connecticut, dále ekvádorský či nikaragujský krycí list.
 

Jak se dělají ručně dělané doutníky

Ručně dělané doutníky mají svůj přesný proces výroby. Nejprve se smotají tabákové listy v náplni, které se dají na den až dva do speciální dřevěné formy, která se zatíží. Takto spolu listy díky formě drží pospolu. Forma nám vytvaruje v podstatě základní tvar doutníku. Smotané tabákové listy se obalí vázacím listem a následně potom krycím listem. Doutník se ořízne a prochází zkouškou tahu, kalibrováním a zkouškou barvy. Doutník musí mít výborný tah, musí mít stejný tvar a váhu a stejnou barvu. Největší péči dostává krycí list. Ten musí být absolutně dokonalý, musí být dostatečně vláčný a bez viditelných vad. Musí mít stálou barvu i chuť, protože o prodejnosti doutníku rozhoduje právě krycí list. Krycí list ovlivňuje chuť doutníku z jedné třetiny, proto má pro doutník zásadní význam. Samozřejmě krycí list je jedním z nejdražších položek u doutníku. Dále o celkové ceně rozhoduje také tvar doutníku. Nejen v poměru ke spotřebě tabákových listů, ale i náročnosti na výrobu. Ubalit například tvar robusto nedá baliči takovou práci jako je třeba torpedo či nepravidelné tvary. Největším uměním pro baliče jsou pak nepravidelné tvary a různé doutníkové speciality. V letošním roce můžeme i u nás zakoupit některé ze specialitek ručně dělaných v Dominikánské republice jako je například doutník typu culebras.
 
Výroba doutníků   Výroba doutníků

Doutníky Culebras

Doutníky typu „Culebra“ vypadají na první pohled velmi neobyčejně. Jsou to tři doutníky zapletené do sebe, které jsou zavázány stuhou nebo proužkem papíru. Tento neobvyklý tvar doutníku vznikl někdy počátkem roku 1800. Slovo „culebra“ ve španělštině znamená „had“. Doutníky, které se takto zapletly, na první pohled opravdu vypadají jako tři hadi smotaní do sebe. Pod názvem Stanislaw Culebras najdete velmi kvalitně udělané doutníky velmi jemné chuti. Proto budou vhodné i pro příležitostné kuřáky, kteří chtějí vyzkoušet něco velmi neobvyklého. Ručně dělané doutníky Stanislaw Culebras se světlým krycím listem typu Connecticut Shade z Dominikánské republiky obsahují různé druhy jemnějšího tabákového listu typu Olor Dominicano, spolu s plnějším tabákovým listem typu Piloto Cubano. Co do chuti patří tyto doutníky k těm jemnějším, proto jej zvládnou i příležitostní kuřáci. Jednotlivý doutník se kouří přibližně dvacet minut. Poslední třetinu nekouříme, protože funguje jako filtr. Doutníky na počátku velmi opatrně rozpleteme, dáváme pozor, aby se nám při rozpletení nepoškodili krycí listy. Jednotlivě rozpletený doutník pak ořízneme a zapálíme. Rozhodně nekouříme tři doutníky současně.
 

Doutníky Stanislaw Footbal

Další novinkou a specialitkou je doutník typu amerického fotbalového míče. Doutník Stanislaw Football. Jedná se o doutník nepravidelného tvaru, který má dva typy krycích listů. Na tomto doutníku je krásně poznat ruční výroba, kdy je vidět velmi jemná a dokonalá práce baličů s krycím listem. Dá se to popsat jako dokonalé umění. Doutník má při kouření plný komplex chutí a musíme jej oříznout z obou stran před začátkem kouření. Je jen na kuřákovi, z které strany bude tento doutník kouřit a kterou stranu zapálí. Na tento doutník byl použit speciální krycí list typu maduro z Arapiracy z Brazílie. Vázací list tvoří Olor Dominicano a na náplň byly použity čtyři druhy tabákových listů Olor Dominicano a Piloto Cubano z údolí Cibao a tabákový list Viso de Esteli z Nikaragui. Tento unikátní kuřácký zážitek si jistě najde své příznivce. Doutník je spíše středně silný a mění intenzitu chuti v průběhu kouření. Lahodný a příjemný doutník, který i při kouření vypadá velmi efektně a určitě bude zajímavým a unikátním dárkem. Je balen po jednom kuse v dřevěné cedrové krabičce. Celková doba kouření je přibližně třicet pět minut. Pokud nemáte humidor, můžete tento doutník zvlhčit přímo v krabičce pomocí krystalů od firmy Xikar. Doutník pak vydrží bez humidoru více než dva měsíce ve velmi kvalitním stavu.
 
Výroba doutníků   Výroba doutníků
 
Text: Michaela Koláčková

Foto: Rostislav Čuřík
 
Jak zapalovat doutníkJak zapalovat doutník
Zapálit doutník opravdu neznamená jenom k němu přiložit plamen. Dobře a s péčí zapálený doutník vás…
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.