ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Jak se doutníky dělají

Při zhotovování ručně balených doutníků rozeznáváme sedm fází, což se za posledních 150 let vlastně nezměnilo. Náplňové listy, dva až čtyři podle velikosti a povahy směsi, se složí do vějíře a zabalí do dvou polovin vázacích listů. Je důležité, aby listy náplně byly k sobě stlačeny přiměřeně, protože potom doutník hoří pravidelně a kouř se dá vtahovat bez námahy. Když je doutník plněný příliš volně, bude hořet hodně rychle a kouř bude štípat. Naopak pokud se listy náplně utáhnou příliš ztuha, doutník špatně hoří a zhasíná.

Nápň doutníků rozhoduje o chuti

Listy náplně jsou důležité, protože rozhodují o chuti, vůni a tahu doutníku té či oné značky. Když se listová směs náplně zabalí do vázacího listu, říká se takto rozpracovanému doutníku „svitek“. Tyto se pak narovnají po desíti do dřevěných forem, které zajistí doutníkům správný rozměr. Přebytečná náplň se na koncích ořízne a uzavřené formy se upnou do šroubovacího lisu. Lisování zabere obvykle 45 minut - svitky se lisují citlivě a pravidelně se s nimi pootáčí, aby byly perfektně válcovité. Po lisování a ořezání jsou připraveny pro další fázi, v níž se balí do krycích listů.

Krycí list je nejdůležitější součástí doutníků

Krycí list se ořízne oválným ocelovým nožem chaveta do správné podoby. Špička listu se umístí u paty doutníku a základna u jeho hlavy, což zajistí kuřákovi příjemnější chuť i vůni při prvních tazích. Stlačený svitek se pak položí napříč přes roh oříznutého krycího listu a od jednoho konce se začne balit. Krycí list se jemně natáhne a ovine kolem svitku tak, aby se jeho okraje při každém otočení překryly maličko přes sebe. Po zabalení se volný konec přichytí rostlinným lepidlem bez vůně a chuti. Pak se doutník poválí pod plochým želízkem chavety, aby se rovnoměrně zakulatil. Okrouhlý zbytek krycího listu se ořízne, aby utvořil jakousi čepičku, a ta se přilepí na hlavu doutníku stejným lepidlem. Ve výrobnách nejdražších doutníků se uzavřený konec opravdu jakoby zapečetí stočeným koncem krycího listu. Nakonec se otevřený konec usekne ostrou gilotýnkou na správnou délku doutníku. Po zabalení se doutníky vážou po padesáti kusech barevnými stuhami a jsou protiplísňově ošetřeny ve vzduchotěsném vykuřovači. Potom se uskladní v místnostech obložených cedrovým dřevem (escaparates), kde se z nich vyloučí přebytečná vlhkost.

Jak se doutníky testují

Kontrola kvality i v  době, kdy se doutníky protiplísňově ošetřují, probíhá ve velmi přísném duchu. Obvykle se testuje 10 procent výrobků. Kromě délky, pevnosti, hmotnosti a vlhkosti krycích listů se také doutníky podrobují náhodnému výběru z každého balíčku. Tyto pak profesionální kuřák – ochutnavač (Catador) testuje tak, že kouří z každého doutníku asi jen 2,5 cm a tento způsob testování provádí výhradně v ranních hodinách. Catador musí kontrolovat, jak rovnoměrně doutník hoří, jak táhne a jakou má chuť a vůni.

Třídění podle barvy

Po třech týdnech se svazky doutníků z escaparates přemístí, aby se po tisícovce kusů nejrůznější velikosti a chuti roztřídily podle barvy. To ovšem není nijak jednoduché, protože se třídí do více než šedesáti možných odstínů. Doutníky stejné barvy se potom ukládají do dřevěných krabic – od nejtmavších vlevo až k nejsvětlejším vpravo. Takto podle odstínů barvy utříděné doutníky se v balírně opatří papírovými kroužky – tzv. prstýnky, nakonec se poskládají a zalepí do tradičních cedrových krabic. Každá krabice je opatřena etiketou a na důkaz pravosti obsahu se zapečetí. Právě používání cedrových krabic se datuje k roku 1830, kdy se banka H. Upmann rozhodla posílat v nich doutníky svému představenstvu do Londýna. Cedrové dřevo nebylo zvoleno náhodou, protože pomáhá doutníkům udržet přiměřenou vlhkost a dovoluje jim dál vyzrávat.
 
Jak se doutníky dělají
Historie doutníkůHistorie doutníků
Převážná většina produkce vlhkých doutníků pochází z karibské oblasti a indonézie, kde jsou…
Skladování doutníkůSkladování doutníků
Ručně dělané doutníky, long fillery, si vyžadují speciální ošetřování. Tyto doutníky se uchovávají…
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.