ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Proč si umíchat vlastní tabákovou směs

Dýmkový tabákŘada kuřáků dýmek patří mezi experimentátory, „fajnšmekry“, kteří rádi zkouší nové chutě. Protože, co kdyby náhodou narazil na dýmkovou směs ještě lepší, než je ta současná oblíbená, že. A tak se určité procento dýmkařů pouští s chutí do experimentování s vlastní unikátní směsí. Každý má k míchání vlastních směsí jinou pohnutku. Někdo stále hledá svou dokonalou vlastní směs, jiný hledá svůj dříve oblíbený tabák, který se už nevyrábí a další si tabák míchá například z ekonomických důvodů. Nutno dodat, že díky zvyšování tabákových daní, patří dýmkové tabáky u nás mezi nejdražší v Evropě. A tak právě ekonomické důvody přejí k experimentování s dýmkovým tabákem. Naštěstí máme na našem trhu množství dýmkových směsí, které se mohou navzájem velmi dobře kombinovat.

Existuje celá řada doporučených směsí, ale je dobré také míchat směsi podle určitých pravidel. V roce 2000 jsem měla jsem tu čest získat zkušenosti s mícháním tabáků v Dánsku u tabákové firmy A.C. Petersen, jejíž výrobky jsou dnes součástí Scandinavian Tobacco. Malý obchůdek v centru Kodaně, jehož název by se dal volně přeložit jako Tábáková míchárna, voněl už ve dveřích. Zde se míchaly tabákové směsi přímo na přání zákazníků. Na pultu byl otočný stojan s kvalitním alkoholem, stěnu pokrývaly dózy s jednotlivými tabákovými druhy. Cavendish, různé typy Virginie, Burley, Kentucky, Latakie, Perique, ale i hotové směsi. Všechny směsi umíchané v tomto obchodě se prodávaly pod názvem My Own Blend, tedy „Moje vlastní směs“ a každá měla své číslo a recept, který byl zapsán v kartotéce. Receptura jednotlivých směsí byla bohatstvím tabákové firmy a dokonce mezi zákazníky patřil i dánský král, který měl v jejich kartotéce také recepturu  vlastní směsi pod názvem „Královská směs“.

Rozdělme si míchání tabákových směsí do různých kategorií.

Zjemnění tabákové směsi

Pokud vám vyhovuje stávající směs, ale chtěli byste ubrat na síle nebo intenzitě aroma, směs smícháme s neutrálními virginskými tabáky. Ty jsou pro svou přírodní sladkou chuť a jemnost vynikajícím adeptem na míchání vlastní směsi.  Ideálně se na to hodí Full Virginia Flake od Samuela Gawitha. Její neutrální a přírodně sladká chuť zjemní sílu či aroma dané směsi. Další vhodnou Virginií je Mac Baren Virginia No.1, která se na zjemňování směsí používala celá léta. Řada kuřáků zjemňuje velmi silné latakiové směsi, které přeci jen potřebují již zkušenějšího kuřáka a samotné „Latakie“ se moc nehodí pro kouření pro každý den. Míchá se například Full Virginia Flake se Stanislaw Balkan Latakia nebo Balkan Flakem od Samuela Gawitha. Dostanete tedy velmi jemnou latakiovou směs, kdy se síla tabáku velmi rychle sníží, ale nebude to na úkor kvality. Právě naopak. Přírodní sladká chuť dodá tabáku kvalitní chuť.
V případě, že chcete dodat tabáku příjemnější aroma a zachovat velmi jemnou chuť můžete sáhnout po tabáku Velvet od dánské firmy Mac Baren. Tento velmi jemný Cavendish vás určitě příjemně překvapí. Pokud tabáku chybí tak zvaně „tělo“, tedy zdá se vám, že aroma tabáku přehlušuje samotnou jeho chuť, můžete opět směs smíchat s Full Virginia Flake nebo s tabákem Mac Barenovského typu například Virginia No. 1.
Virginské tabáky jsou také velmi vhodné pro prvotní zakuřování dýmek. A řada dýmkařů má s Virginia Full Flake při zakuřování ty nejlepší zkušenosti. Těm kuřákům, kterým moc nevyhovuje flake a mají problémy s pravidelným tahem dýmky doporučuji právě Virginii No.1, která je řezu ready rubbed, je tedy strojově rozcupována, a proto se velmi dobře plní do dýmky i zapaluje.

Zlevnění směsi

V případě, že chcete ušetřit, můžete také vyzkoušet směs Stanislaw Danish Blend s tabákem Mac Baren Club Blend nebo s Mac Baren Golden Blend. Dostanete velmi lahodnou směs, která je podstatně levnější než 150 g Mac Barenovského tabáku.

Dodání alkoholu

Další směs v míchání vlastních směsí je obohacení dýmkového tabáku alkoholovými nápoji. Řada již hotových dýmkových směsí obsahuje whisky, rum, likér nebo bourbon. Dnes se při průmyslové výrobě používají koncentráty. Doma však můžete sáhnout po kvalitním alkoholu, například  koňaku nebo single malt whisky. Můj oblíbený tip je suché šery. Do mísy nasypeme obsah sáčku 50g tabáku a přidáme 2 cl oblíbeného alkoholu. Směs dobře promícháme rukou, necháme takto zvlhčený tabák malinko vydechnout a naplníme do dózy nebo plechovky. Tabák v plechovce stlačte dlaní tak, abyste vytlačili přebytečný vzduch. Takto uzavřený tabák vám vydrží déle nadýchaný a svěží. Experimentovat můžete nejen s různým dováženým alkoholem, ale i s naším českým, například s Myslivcem nebo Becherovkou. Vylepšit si tabákovou směs pomocí panáka Myslivce můžete například Stanislaw Black Cavendish nebo Stanislav Vanilla Blend.

Umíchejte si svůj vlastní tabák
 

Směs podle stejné skupiny

Pro míchání vlastních směsí je dobré kombinovat tabáky stejné chuťové skupiny. Ideálním příkladem jsou tabáky německé výroby. Nebojte se zkombinovat například Holger Danske Black Boubon se Sweet Vanilla Honey Dew, nebo trojkombinaci Holger Danske Honey Dew, Cellini Classico a Black Cherry.
Takto můžete postupovat i u dánských tabáků nebo u anglických. U dánských tabáků můžete kombinovat tabáky firmy Scandinavian Tobacco a třeba Mac Baren. Vzniknou zajímavé kombinace.  A pak je zde početná skupina anglických tabáků, v jehož čele je firma Samuel Gawith a tabáky Petersonovského typu.
Novinkou na trhu je 10g balení čistých tabáků, ze kterých si můžete umíchat vlastní dýmkovou směs. Pod značkou Stanislaw najdeme dva typy Virginie, Burley, Black Cavendish, ale například i Perique a Latakii. Tyto tabáky prošly pouze základní úpravou, tak, aby se mohli ihned smíchat a kouřit. Tyto tabáky k umíchání si vlastní směsi nemají žádná aditiva a příchutě.
Existuje samozřejmě velmi mnoho zaručených směsí, ale vždy záleží na tom, co máte rádi a na co máte chuť. Nebojte se experimentovat. Pokud najdete svou vlastní oblíbenou směs, požitek z dobrého tabáku to určitě ještě umocní. Více informací o jednotlivých tabákových směsích najdete v článku Umíchejte si svůj vlastní tabák.
 
Text: Michaela Koláčková
Dýmky Leonardo da VinciDýmky Leonardo da Vinci
Bruyér těžený na Sicílii se pokládá za jeden z nejlepších. Navíc se tvrdí, že Italové si ten…
Dýmky z bruyéruDýmky z bruyéru
Po staletých experimentech se dřevo prokázalo jako velmi vhodný materiál na výrobu dýmek. Ne však…
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.