ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Tvary doutníků

Doutníky Ashton - sampler s různými druhy doutníkůU doutníku  nezáleží jenom na tom, z jakého tabáku je vyroben, ale i na jeho tvaru a velikosti. Čím je doutník tlustší, tím pomaleji hoří a tím jemnější dým vydává.  Nejenom že se směs náplně dá ve větších doutnících namíchat jemněji: jsou také zhotovovány nejzkušenějšími baliči, což sice zaručuje jejich kvalitu, ale také nutné zvyšuje cenu.

Typy doutníků

Existuje víc než 60 různých kombinací doutníkových typů. Typy mívají někdy stejná jména, ale přesné rozměry často kolísají od značky ke značce a vybírání je pak trochu zmatené. Tloušťka doutníku se udává jeho průměrem, který se počítá ve čtyřiašedesátinách palce (0,4 mm). Když je tedy průměr doutníku udán číslem 32, měří 32/64 neboli půl palce, tj. 12,5 mm. Když má udaný průměr 64, je tlustý jeden palec (25,4 mm).

Začátečník může být poněkud zmaten, protože výrobci užívají pro různé typy svých doutníků tatáž jména. Existují dva základní typy: rovné doutníky (parejos) a doutníky nepravidelných tvarů (figurados).
 

Mezi rovné doutníky patří následující typy:

Corona – představují obecný standard, podle něhož se měří většina doutníků. Jsou dlouhé 14 – 15,2 cm (5 a půl až 6 palců) o průměru 42-64 nebo 44/64 palce. Všechny mají  otevřenou  patu (konec doutníku, který se zapaluje) a uzavřenou hlavu (konec, z něhož se kouří). K obměnám v této skupině patří double corona  (17,8 cm / 7palců, průměr 49), která je o trochu delší a tlustší než corona. Dále churchill  ( 17,8 cm / 7 palců, průměr 47), silný doutník plné stavby, pojmenovaný po siru Winstonu Churchillovi. Robusto (12,7cm / 5 palců, průměr 50), krátký tlustý doutník.
 
Panatela  – jsou vcelku delší než corony a podstatně tenší.  Standartní  rozměr je 17,8 cm (7 palců) a průměr 38. Mají uzavřenou hlavu a otevřenou patu.
 
Lonsdale – řadí se mezi corony a pastely: jsou delší než ty první a tlustší než ty druhé. Ořezávají se na délku 17 cm  a mají  průměr 42.
 
Petit Corona – jsou vhodné ke kratšímu pokouření. Měří 12,7 – 14 cm (5 – 5 a půl palce) na délku a mají  průměr 38-44.
 

Figurados se dělí do následujících hlavních typů:

Belicoso – malé doutníky kónického tvaru se zaoblenou tzv. „mramorovou“ hlavou.
 
Diadema – patří k vůbec  k  největším  doutníkům. Jsou přes 20,3 cm (8 palců) dlouhé. Prodávají se buď  s otevřenou  nebo uzavřenou  patou.
 
Culebra – kuriózní doutníky tvořené třemi dohromady spletenými panatelami.
 
Perfecto – mají  uzavřené  oba zaoblené konce a jsou uprostřed vyboulené.
 
Piramide – mají zúženou uzavřenou hlavu a otevřenou patu.
 
Torpedo – mají zúženou hlavu, širší prostředek a uzavřenou patu.

 
Typy, tvary a velikosti doutníků

Velice podrobný přehled různých typů, velikostí a tvarů doutníků naleznete na stránkách cigarafection.com
 
Skladování doutníkůSkladování doutníků
Ručně dělané doutníky, long fillery, si vyžadují speciální ošetřování. Tyto doutníky se uchovávají…
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.