ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Přidány nové dýmky Peterson

Představení dýmek Peterson

Dýmky PetrsonDýmky irské firmy Peterson jistě zaujímají v každé sbírce pravověrného kuřáka dýmek své čestné místo. Pokud se budeme ptát, proč tomu tak je, pak nám každý zkušený dýmkař odpoví, že jeho „petersonka“ vyzařovala tak svébytné kouzlo, že jakmile si ji vzal do ruky, musel ji zkrátka mít. Ale jen toto samotné kouzlo by asi nestačilo.
Souhrnně bychom mohli říci, že dýmky irské firmy Peterson se vyznačují klasickými, příjemně konzervativními tvary, jejichž vznik se datuje do počátku 20. století. Tyto dýmky jsou harmonicky vyváženým celkem, velmi dobře se drží v rukou a většinou jsou střídmě zdobeny stříbrem. Mají optimální funkčnost, která je zaručená „petersonovým“ patent systémem a udržují si stabilně kvalitní zpracování jež je podpořené výběrem toho nejlepšího briaru.
Petersonky si oblíbili a kouřili například slavní pánové Mark Twain, Sir Arthur Conan Doyle nebo například Georges Simeon a samozřejmě mnozí další umělci, spisovatelé, politici, filosofové. Ti všichni přemýšliví muži kouřili a kouří dýmku Peterson. Na počátku 20. století měla firma ve znaku obraz staršího muže s brýlemi, který kouřil dýmku Peterson typu „bent“ s titulem, který zněl: „Thinking Men“ neboli přemýšliví muži.
 

Historie irské firmy Peterson

Prazáklad této slavné irské firmy lze najít v roce 1865, kdy norimberští bratři Friedrich a Heinrich Kappové otevřeli v Dublinu na Grafton street číslo 55 obchod s tabákem a dýmkami. Obchod byl strategicky umístěn na hlavní dublinské třídě, přímo naproti Triniti Collage a velmi brzy se stal prestižním tabákovým obchodem. Firma „Kapp Brothers“ prosazuje především luxusní zboží a zaměřuje se na prodej těch nejkvalitnějších dýmek z briaru a mořské pěny. Někdy v polovině století se v Dublinu usadil rodák z Rigy, zkušený dýmkař Charles Peterson, který se posléze přidal k bratrům Kappovým. Tento talentovaný muž vynikal nad jiné řemeslnou zručností a citem pro materiál. O deset let později, přesně v roce 1875, se tito muži rozhodli podnikat společně.
Mladá firma „Kapp and Peterson“ začíná od té doby tvořit moderní dějiny dýmkařství. Charles Peterson nebyl jen zručný řemeslník a znalec materiálu, ale navíc i přemýšlivým badatelem, estétem a filozofem. Uznával, že dýmka je nejen zdrojem potěšení, ale také odrazem kuřákovy osobnosti.

Patenty u dýmek Peterson

Rok 1890 byl pro firmu Kapp and Peterson klíčový v moha ohledech. V tomto roce totiž Charles Peterson vynalezl svůj jedinečný životní patent. Systém, jehož podstatou je vzduchová komora v troubeli dýmky, v níž se při kouření stráží nepříjemný kondenzát z tabáku. Peterson si tento systém nechává následně patentovat. O dalších devět let později vzniká Petersonův speciální náustek. Kouřový otvor je na konci tohoto speciálního náustku vyvrtán tak, aby kouř byl veden na kuřákovo patro, nikoli na citlivější jazyk. Kouření z dýmky opatřené Petersonovým náustkem má pak v porovnání s obyčejným náustkem chladnější kouř. Roku 1905 získává firma Peterson a její dýmka s patentem Peterson zlatou medaili na národní výstavě v Anglii. Brzy poté si firma získává jméno po celém světě. Dnes se dýmky Peterson nesmějí chybět v žádné speciální tabákové prodejně na světě.
 
text:  Dr. Josef Stanislav
 
Dýmky Peterson v našem internetovém obchodě
 
Dýmky Peterson
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.