ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Muzeum dýmek - Proseč

Nový web české televize, který uvádí na internet populární pořad uvedl i pořad o muzeu dýmek v Proseči:

Nová expozice muzea dýmek je nainstalována v prostorách původního roubeného domku čp. 61 v Proseči na náměstí. Návštěvníci zde mohou shlédnout množství exponátů, dozví se spoustu zajímavosti o výrobě dýmek a historii tohoto řemesla, jež je pro Prosečsko typické a které se tu zachovalo doposud.


Součástí muzea dýmek je i expozice historie Prosečska, , nádobí, keramiky, dobového oblečení, skla a nábytku. Jsou zde také zmíněny významné osobnosti spjaté s tímto krajem - například spisovatelka Tereza Nováková, Alois Metelák nebo bratři Mannové.

Na začátku výroby dýmek v Proseči nebylo  zdaleka zapotřebí bohatého strojního vybavení – tehdy stačila pouze ruční pila, ostrý nůž z dobré oceli podobný ševcovskému knejpu, pilníky, rašple a brusné papíry. Pro samotný materiál se také nemuselo chodit příliš daleko, stačilo porazit nějakou tu olši či břízu a vydobýt ze země jejich kořeny. Po opracování a vyleštění měly kořenovice z těchto stromů nádhernou kresbu. Tyto dýmky však přes svůj jedinečný půvab měly jednu zásadní negativní vlastnost, a to že nesnesly žár hořícího tabáku - proto se musely vyplechovávat.

Dnes se už v Proseči dýmky z domácích dřevin dávno nevyrábějí a jejich důvtipné a elegantní tvary můžeme spatřit už jen v soukromých sbírkách nebo v muzeích.

Řezbář Vítězslav Jehlička
Muzeum dýmek
Proseč č.p. 61
www.prosec.cz/kultura_muzeum.htm
tel.: 469 319 413, 469 321 186
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.