ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Jaké doutníky kouřil Winston Churchill?

Jedním z nejznámějších kuřáků doutníků byl britský politik Winston Churchill. Víte, jaké byly jeho oblíbené značky? 

Vykouřil kolem 250 000 doutníků

„Dočetl jsem se v novinách, že kouření škodí zdraví. Tak jsem se rozhodl, že je přestanu číst“. To je jeden ze slavných bonmotů, který pronesl vášnivý doutníkář a také jeden z nejvlivnějších státníků 20. století britský premiér Sir Winston Leonard Spencer-Churchill (1874 –1965). Jeho život je prostě s doutníky velmi silně spjat, což dokládají také mnohé fotografie (viz i dvě v článku použité fotografie, které jsou převzaté z databáze wikipedie). Uvádí se, že za svůj dlouhý život vykouřil 250 000 doutníků. 

Kouření si užíval i ve vzduchu

Není tedy žádným překvapením, že kouřit začal už jako mladík, když v roce 1895 odjel na Kubu, kde samozřejmě jsou "cigars" velmi populární. Tehdy si oblíbil značku La Aroma de Cuba. Ta patří do velké rodiny doutníků Ashton. Jak se říkává, mladé tělo více snese, takže tehdy prý denně kouříval až osmnáct těchto těžkých doutníků.

Kubánské doutníky zkrátka přirostly tomutro slavnému Angličanovi k srdci, dokonce se traduje, že za druhé světové války, kdy byl problém s dovozem z Kuby, byl pro ně schopen poslat i vojenskou jednotku. Nebo bylo například splněno jeho přání na vyrobení speciální masky, díky níž si mohl zakouřit ve vzduchu. A přidejme ještě jednu jeho slavnou hlášku: „Jsem ochoten vzdát se moci, ale nikdy ne doutníků a koňaku." I ve vsokém věku devadesátníka se své vášně nevzdal, prý kouřil kolem 4 000 kusů ročně. 

Favority byly doutníky Romeo Y Julieta

Jak už zaznělo, nejčastěji Churchill kouřil doutníky kubánských značek, oblíbeným byl Double Corona Maduro o průměru 47, který je po něm pojmenován, a stejně tak označení Churchill nese jeden z formátů luxusní havanské značky Romeo Y Julieta. Jedná se o středně silné doutníky zdobené zlatým prstýnkem. Doporučujeme je kvůli jejich robustnějšímu provedení, síle a bohatší chuti pro zkušenější kuřáky a vhodné jsou zvláště po vydatném jídle.    

A na závěr ještě jedna zajímavost z poslední doby. V roce 2017 byl na internetové aukci vydražen nedokouřený Churchillův doutník. Kupec z Floridy za exemplář ze společnosti La Corona zaplatil 12 000 dolarů

Winston Churchill kouří doutník - zdroj wikipedie
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.