ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Jaký je rozdíl mezi dýmkou, fajfkou, čibukem a lulkou?

Rozdíly mezi dýmkou, fajfkou, lulkou a čibukem najdeme jak v původu těchto slov, tak v praktickém využívání tohoto náčiní ke kouření.

Rozdíly v podobě a využívání dýmek

Dýmky se nejčastěji vyrábí ze dřeva, které je ohnivzdorné. Můžete se ale setkat i s hlavičkami vyrobenými z jiných materiálů, třeba z porcelánu. Do této hlavičky dýmky, ze které ústí troubel s náústkem, napěchujete kuřivo, obvykle právě dýmkový tabák.

Lulku nebo také čibuk bychom mohli označit za druh dýmky. Liší se především ve vzhledu, kdy lulka či čibuk mají mnohem delší troubel, jejímž ústí pak vdechujete tabákový dým.

Často se můžete setkat se zaměňováním dýmky a fajfky. Nutno podotknout, že se jedná o chybné zaměňování. Troubel fajfky je dlouhá a svislá, ve spodní části je pak velmi ohnutá opět vzhůru, téměř o 180 stupňů. Kromě tohoto specifického tvaru poznáte fajfku na první pohled i podle jejího zdobení. Často mají také na hlavičce sklopné víčko.

Tak schválně, co používal bájný Krakonoš?

 
dýmka / fajfka

Původ slov dýmka, fajfka, lulka nebo gypsovka

A protože rozdíly mezi kuřáckým náčiním nejsou jen v praktickém využívání a tvaru, nabízíme vám i stručný pohled do původu slov.

Původně praslovanský výraz, se vyvinul do dnešní podoby českého slova dýmka. Jeho indoevropský kořen znamená dýchat nebo vanout. A tento stejný kořen -dheu- mají i další česká slova jako duch, duše nebo dech. Sami jistě uznáte, že slovo spojené s dýcháním opravdu sedí na toto kuřácké náčiní.

Jako hodně hovorovějších výrazů, které dnes používáme, se k nám i fajfka dostala z němčiny. Die Pfeife se tak díky počeštění stala fajfkou. A kromě kuřáckého náčiní se s fajfkou můžete setkat, když například splníte nějaký úkol, který si takříkajíc odfajfkujete.

Za zajímavě znějící synonymum kuřáckého náčiní můžeme považovat také gypsovku, která vypadá, jakoby byla vyráběná ze sádry, gypsu. Materiálem těchto dýmek byla ale bílá hlína. Samotné slovo gyps k nám přišlo původně až z řecka a latiny, kde říkali gypsum právě sádře.

 

.

Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.