ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

O těle dýmek

Nejen před koupí první dýmky není od věci se něco dozvědět o tom, jak taková tradiční dýmka vypadá, z jakých částí se skládá. Jejich „anatomie“ je poměrně podrobně popsána.

Kuřákova ústa se setkávají s její částí, která se nazývá náustek. Ten se vyrábí z přírodního nebo umělého kaučuku, také z akrylu, nejluxusnější dýmky mohou být vybaveny náustkem mramorovým nebo dokonce jantarovým. Do náustku by se v žádném případě nemělo zbytečně zakusovat – pohled na ohryzaný náustek je pro kuřáka stejně neblahá vizitka jako okousané nehty. Náustky renomovaných dýmkařských firem bývají opatřeny značkami, které symbolizují kvalitu.
 
 
Náustek končí „skusem“. Skus je maličký, ale důležitý výčnělek, sloužící jako opora zubů, aby dýmka nevyklouzla z úst. Tímto zakončením je vyveden kouřový kanálek, jehož otvor většinou směřuje přímo na jazyk, v některých případech (např. u  dýmek Peterson) ústí nahoru  na patro. To je výhodné zvláště pro začínající kuřáky dýmek, protože  tímto se šetří jazyk před horkým kouřem. Nějakou chvíli kuřákovi totiž trvá, než se při kouření dýmky docílí co nejpříjemnějšího , tedy co nejchladnějšího dýmu.
 
Z druhé strany je náustek spojen čepem s nástavcem (nebo také troubelem), který plynule přechází v hlavičku. Právě na čep si musíme dávat bedlivý pozor, jde totiž o velmi důležitou část, protože zlomí-li se při neopatrném šroubování, může dojít k poškození a dýmka je pak odsouzena k odborné opravě. Tomu se dá předejít jednak citlivým přístupem, jednak zakoupením dýmky nastrkovací, opatřené tzv. systémem „Army“, u níž se náustek do troubele nešroubuje, ale zasunuje.
 
V útrobách mezi náustkem a nástavcem se můžeme setkat s kovovým chladičem nebo filtrem (papírový, uhlíkový nebo také z balsového dřeva). Jeho účelem je z velké míry zadržet tabákový koncentrát, ale také ochladit kouř. Filtry je nutné pochopitelně často měnit, chladiče zase čistit.
 
Jejich užívání je věcí osobního rozhodnutí. Někteří dýmkaři je považují za naprosto zbytečné a rychle se jich zbavují, jiní na ně nedají dopustit – např. v Německu musí být každá prodávaná dýmky opatřena filtrem.
 
Hlavička a nástavec bývají , jak už jsme se zmínili, v drtivé většině případů dřevěné. Hlavičku můžeme označit za srdce i mozek dýmky, protože se v ní odehrává to nejdůležitější – hoří v ní tabák. Při téhle reakci se v hlavičce postupně vytváří uhlíková vrstva, kterou opatrujeme jako oko v hlavě, protože chrání dřevo  před  nesmírným žárem osmi set stupňů celsia.
 
O hlavičce platí, že čím jsou její stěny silnější, tím méně se rozpaluje. Příliš tenké stěny mohou působit sice elegantně, ale potom nelze hlavičku udržet v ruce, tak je horká. Proto z dýmek se subtilními stěnami hlavičky musíme kouřit jemně a pomalu, aby se tabák zbytečně nerozpaloval.
 
Při bližším pohledu najdeme na dně hlavičky „vrt“. Bez něj by dýmka nikdy nemohla být funkční. Pokud je správně proveden – vede kolmo na dno hlavičky. Je-li výše, nikdy tabák nedokouříme až do konce a budeme mít problémy.
 
Vrtem začíná cesta tabákového dýmu kouřovým kanálem, který prostupuje celou délkou dýmky a končí až ve skusu. Neprovádíme-li pravidelnou údržbu, kanál se snadno zanese a kouření se stává obtížným. Není proto pro kuřáka horší okamžik, než  když zjistí, že dýmka,  kterou si pečlivě nacpal, netáhne. Je to totiž indispozice dýmky, za kterou může jen on sám.
 
 
Jak zakuřovat dýmkuJak zakuřovat dýmku
Občas se nás začíající kuřáci ptají, jakým způsobem správně zakouřit dýmku. Připravili jsme pro vás…
Ukládání dýmekUkládání dýmek
Málokdo odolá široké nabídce dýmkařského sortimentu. Po koupi první dýmky následuje zanedlouho…
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.