ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Dýmka jako indiánský rituál

Pro indiány nepředstavuje kouření dýmky v první řadě potěšení, ale stovky let starý rituál. Víte, kdy jej praktikovali? A čím své dýmky zdobili?

Tradice kouření dýmky

Kouření dýmky je dnes pro mnohé potěšení, pro indiány je to ale tradice, která trvá stovky let. Jedná se o určitou formou modlitby, obřadu. V životě indiánů hrály tedy dýmky a tabák samotný významnou roli. Indiáni věřili, že tabák vyrostl z hlavy Matky země a díky tomuto původu tlumí bolest hlavy a rozjasňuje mysl. Není tedy překvapením, že dýmka byla přítomna při všech důležitých událostech indiánů. Bez dýmek, často bohatě zdobených například pomocí orlích per, se pak neobešlo uzavírání žádného obchodu nebo smluv. A bohaté zdobení nebylo jen součástí dýmek samotných, ale také vaku, ve kterém byly zabaleny.
 

Jiný kmen, jiný mrav, jiná dýmka

Ne všichni indiáni ale využívali dýmky stejně nebo dokonce používali stejně vypadající dýmky. Ne všichni indiáni totiž vypadají jako ti, které znáte z filmových mayovek s Vinnetouem. Vzhled dýmek a stejně tak jejich použití se lišily kmen od kmene. Indiáni, kteří se primárně zaměřovali na zemědělství také pěstovali tabák v hojném množství a ten pak vyměňovali s dalšími kmeny. Do dýmek pěchovali nejen tabák samotný, ale také další rostliny, které vylepšily chuť a navíc zlevnily samotnou výrobu. Drahým tabákem tak mohli šetřit.

Prérijní indiáni si vytvářeli dýmky z hlíny, dřeva, kostí nebo parohů zvířat. Jako zdobení používali kůži zvířat, korálky, drápy nebo zuby. Speciální druh dýmek si některé kmeny zhotovovaly z červeného kamene, který symbolizoval krev jejich vlastního kmene. Na dlouhou troubel si pak vyryli obrázky zvířat, ozdobili výšivkami s národními motivy nebo orlími pery. Ne všechny kmeny ale vyráběly takto velké dýmky.

Například Irokézové si oblíbili menší velikost kamenných nebo hliněnných dýmek ve tvaru zvířat, ale na rozdíl od jiných jmenů, nebyly tak bohatě zdobeny. Nepřátelé indiánů mohli dýmku svých protivníků okusit i jinak než při kouření. Některé kuřácké pomůcky totiž byly vyrobeny z mosazi a indiáni mohli dýmky v případě potřeby použít jako tomahavk. Na jedné straně totiž měly dýmky hlavičku a na druhé ostrou sekeru.
 
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.