
Byla to Francie, kde se povedl v polovině minulého století experiment s bruyérem, a to ve městě
Saint-Claude, ležícím pod svahy masívu Jura. V tomto centru se výrobě
dýmek neobyčejně dařilo, postupně se zde soustředila řada předních francouzských firem, z nichž některé si vydobyly posty i v mezinárodním měřítku.
Největší z nich
Butz-Choquin, která v šedesátých letech vyráběla i milión dýmek ročně a většina z nich směřovala na export. Tento výrobce i v současné době nesmírně dbá na kvalitu dřeva. Jejich výrobní a výstupní proces čítá až 80 operací, než se
dýmka dostane k zákazníkovi. Tyto
francouzské dýmky jsou charakteristické velmi dobrou povrchovou úpravou, mají většinou klasické tvary, jsou zdobeny menšími kroužky, rohovinou i moderním akrylem. Poslední dobou se tato firma odvážně pustila do odvážných tvarů dýmek včetně povrchových úprav, které jistě osloví mladší kuřáky.
Více o
dýmkách Butz Choquin