ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Představení českých dýmek

Jste patrioti a zároveň milovníci dýmek? Pak právě pro vás je tento článek, který přiblíží ty nejznámější české fajfky. Přesněji představíme dýmky od výrobce Oldřicha Jirsy, dále tzv. Krškovky neboli krásné fajfky od výrobce Karla Kršky a samozřejmě nelze opomenout ani dýmky od společnosti PBK z Proseče u Skutče.  

české dýmky JirsaJirsovky uspokojí začátečníky i fajnšmekry

Pokud se vám do rukou dostala dýmka, která má oválné logo a v něm písmeno J, pak se jedná o kousek, který se zrodil ve středočeském Rynholci. Právě zde má totiž svojí dílnu dýmkař Oldřich Jirsa. Ten se tomuto řemeslu věnuje už skoro třicet let a jeho fajfky putují do celého světa, hlavně do Ameriky a Ruska.

Pro začínající a méně náročné fajfkaře jsou určeny sériově výráběné dýmky, které se podle provedení označují přídavky Rasty, Varia a Premia. Luxusnější dýmky Jirsa SG mají symbol tří a pěti hvězdiček uspořádaných do tvaru připomínající diamant. Zkratka SG značí pojem Strait Grain.
 

Krškovky jsou proslulé originálním designem 

české dýmky KrškaJestliže si chcete pořídit jedinečnou českou dýmku, sáhněte po té, která má na sobě napsáno Krška. Vytvořil ji dýmkař světové úrovně Karel Krška z Drnovic, který se výrobě věnuje už skoro třicet let.

Tzv. Kršovky jsou unikátní extravagantním designem, i obyčejnou klasiku obzvláštní nějakým detailem. Jak sám dýmkař říká, řídí se hlavně kresbou dřeva. „Podle toho tam tu dýmku usadím. Už když vidím kresbu dřeva, mám představu, jak bude dýmka vypadat."

Kršovky, které jsou značené písmenem K a nápisem Krška, vynikají nejenom vzhledem ale i výbornými kuřáckými vlastnostmi. Není divu, že je mají v oblibě například Karel Schwarzenberg nebo Bolek Polívka.


Fajfky BPK Proseč mají dlouhou historii

České dýmky ProsečKdybyste si chtěli pořídit dýmku z místa, které je s fajfkařením spjato již od roku 1842, sáhněte po výrobku od společnosti BPK. Ta sídlí v Proseči u Skutče, které bývalo "mekkou" dýmkařů. Na konci 30. let 20. století se v Proseči a okolí vyrábělo na 500 různých typů dýmek a na produkci se podílelo přes 600 řemeslníků.

V roce 1950 se dokonce vzhledem k tehdejším politickým poměrům veškerá výroba dýmek z celého Československa soustředila právě do Proseče.

Současná společnost BPK navazuje na dlouhou tradici a nabízí fajfky nejrůznějších typů a velikostí a v různých povrchových úpravách a provedeních. Převažují klasické dýmky, rovné a ohnuté. Společnost BPK, která své výrobky vyváží do více než 40 zemí, ale stále ještě vyrábí i fajfky s keramickou hlavičkou a třídílné dýmky z bruyeru, což ocení zvláště sběratelé. 

Prosečské muzeum představí na 300 dýmek

V Proseči se nejenom rodí krásné kuřácké kousky, ale také je zde muzeum dýmek. Pokud sem zavítáte, můžete se těšit na 300 nejrůznějších dýmek od konce 19. století po současnost, představení materiálů, ze kterých se dýmky vyrábějí, a nechybí rovněž fajfky slavných, například Stanislava Zindulky či Františka Filipovského

 

 

 

Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.