ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Původ dánských dýmek v novodobé historii

Dánsko je nejstarší existující monarchií na světě a to není vše, čím se může chlubit. Z Dánska pochází řada významných dýmkařů a typů dýmek. Třeba Sixten Ivarsson.

Dýmky Sixtena Ivarssona

Za jednoho ze zakladatelů tohoto řemesla v moderní historii v Dánsku můžeme považovat Švéda Sixtena Ivarssona. Během 2. světové války pracoval jako vymahač dluhů, který se k dýmkařství dostal vlastně náhodou. A to tak, že potřeboval opravit svoji rozbitou dýmku. Řemeslník, kterému dýmku přinesl, byl nemocný, a tak si musel dýmku opravit sám. Brzy začal opravovat dýmky sám. Po válce začal i s jejich výrobou a nebránil se experimentování. Začal spolupracovat s Poulem Nielsem Stanwellem, majitelem jedné z nejvýznamnějších a největších dánských továren na dýmky. Ten v Ivarssonovi viděl talent a byl si vědom toho, že musí vyrábět kromě klasických anglických tvarů i něco ryze dánského.

Ivarsson zkoušel nové a nové tvary a způsoby tvoření. Stal se prvním, kdo více tvaroval hlavy dýmek. Pro tvarování hlavičky dýmky můžeme použít tři způsoby. V továrnách dýmky zpracovávají frézami, dýmkaří pomocí soustruhu a Ivarsson přišel s metodou tvarování hlaviček na pásové brusce. Docílil tak asymetrických tvarů hlavičky.

Ivarsson uměl a učil

Z řad studentů, které Sixten Ivarsson vyučoval dýmkařskému řemeslu, vzešli uznávaní dýmkaři, kteří toto řemeslo šířili dál. Jak nejlépe opracovat dřevo a vytvořit kvalitní dýmku, kterou bude radost kouřit, se od Ivarssona učil například jeho syn Lars Ivarsson, Jorn Micke, Jess Chonowitsch nebo Bo Nordh.
 
stanwell

 

Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.