ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Ořezávání doutníků

S výjimku několika málo speciálních tvarů je vždy jeden z konců doutníku uzavřený. Před kouřením je nutné tento konec oříznout – otevřít do dostatečného průměru, aby jím kouř a tah snadno procházel. Poradíme, jak při ořezávání postupovat.

Důležité je znát správné místo k oříznutí

Uzavřenému konci doutníku se říká „hlava“ – head  – a doutník se tímto koncem po úpravě vkládá do úst. Opačný konec – „pata – foot – je otevřený a právě zde se doutník zapaluje. V lepších restauracích nebo prodejnách bývalo zvykem, že obsluha nebo prodejce doutník ořízl, pokud jej chtěl zákazník ihned kouřit. Pokud tak chce kuřák učinit sám, musí znát správné místo, kde se má oříznutí provést. Uřízne-li se doutník příliš daleko, může se poškodit vazba mezi vázacím a krycím listem a doutník se začne rozbalovat. V opačném případě, kdy se řez udělá příliš u hlavy, je velice těžké, téměř nemožné utáhnout přes doutník vzduch. Obecně se dá říci, že by se z hlavičky doutníku měly oříznout přibližně 2 až 3 mm. 

Co k oříznutí doutníku použít? 

Kuřákům doutníků doporučujeme, aby si opatřili malý doutníkový ořezávač nebo „gilotýnku“. K oříznutí lze použít i speciální nůžky, kterých je nepřeberné množství. Záleží tedy na tom, co si kuřák vybere a oblíbí.
Ořezávače se liší typem řezu: některé dělají rovný řez, což je velice oblíbené v Evropě, jiné zaříznou doutník do tvaru „V“ nebo vykrojí do doutníku otvor tzv. vykružovačem. S ořezávačem je potřeba pracovat rychle a rázně, aby vznikl přesný a čistý řez. 

Ještě je třeba dodat, že není nic špatného ani na tom, když se po vzoru filmových hrdinů doutníkový konec ukousne. Je k tomu ovšem zapotřebí špičku doutníku dostatečně navlhčit a postupovat elegantně a s citem. 
 

Ořezávání doutníků

Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
Dýmky Barling
Jméno Barling je po léta synonymem pro kvalitní, staré anglické dýmky, proslulé svým řemeslným zpracováním a vynikajícími vlastnostmi pro kouření. Když se v polovině 19. století staly dýmky z vřesu běžnější, Barling na ně také použil stříbrné kovánía zdobení, čímž se zlepšila jejich prezentace.Až na počátku 20. století se bratři Barlingové rozhodli pustit do výroby dýmek, zhruba ve stejné době, kdy Alfred Dunhill přesunul své zaměření z koženého zboží a automobilových doplňků na výrobu dýmek. Společnost Barling se rozhodla, že místo zdobení stříbrem jiných značek dýmek začala vyrábět vyráběla své vlastní a přestěhovala své sídlo do většího prostoru v Camden Town v Londýně.
Novinky Peterson St. Patrik 2022
Společnost Peterson vydává již od roku 1998 každoročně edici dýmek St. Patrick´s Day, která představuje řadu těch nejoblíbenějších tvarů dýmek ve slavnostním, výrazně irském provedení.Série pro rok 2022 je v provedení rustik a samozřejmě v smaragdově zeleném provedení, jak náleží svátku Svatého Patrika.Razítko na spodku dýmky je doopravdy unikátní s klasickým zdobeným P-čkem ve slově Peterson´s Dublin, pod ním je vyražen název řady St.Patrick´s Day. Vedle pak nalezneme číslo konkrétního tvaru dýmky a rok výroby. Tyto čtyři ručně prováděné operace jistě potěší všechny sběratele
Únorové novinky od p.Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz: