ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Ořezávání doutníků

S výjimku několika málo speciálních tvarů je vždy jeden z konců doutníku uzavřený. Před kouřením je nutné tento konec oříznout – otevřít do dostatečného průměru, aby jím kouř a tah snadno procházel. Poradíme, jak při ořezávání postupovat.

Důležité je znát správné místo k oříznutí

Uzavřenému konci doutníku se říká „hlava“ – head  – a doutník se tímto koncem po úpravě vkládá do úst. Opačný konec – „pata – foot – je otevřený a právě zde se doutník zapaluje. V lepších restauracích nebo prodejnách bývalo zvykem, že obsluha nebo prodejce doutník ořízl, pokud jej chtěl zákazník ihned kouřit. Pokud tak chce kuřák učinit sám, musí znát správné místo, kde se má oříznutí provést. Uřízne-li se doutník příliš daleko, může se poškodit vazba mezi vázacím a krycím listem a doutník se začne rozbalovat. V opačném případě, kdy se řez udělá příliš u hlavy, je velice těžké, téměř nemožné utáhnout přes doutník vzduch. Obecně se dá říci, že by se z hlavičky doutníku měly oříznout přibližně 2 až 3 mm. 

Co k oříznutí doutníku použít? 

Kuřákům doutníků doporučujeme, aby si opatřili malý doutníkový ořezávač nebo „gilotýnku“. K oříznutí lze použít i speciální nůžky, kterých je nepřeberné množství. Záleží tedy na tom, co si kuřák vybere a oblíbí.
Ořezávače se liší typem řezu: některé dělají rovný řez, což je velice oblíbené v Evropě, jiné zaříznou doutník do tvaru „V“ nebo vykrojí do doutníku otvor tzv. vykružovačem. S ořezávačem je potřeba pracovat rychle a rázně, aby vznikl přesný a čistý řez. 

Ještě je třeba dodat, že není nic špatného ani na tom, když se po vzoru filmových hrdinů doutníkový konec ukousne. Je k tomu ovšem zapotřebí špičku doutníku dostatečně navlhčit a postupovat elegantně a s citem. 
 

Ořezávání doutníků

Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.
Tabáky AshtonTabáky Ashton
Dýmkový tabák Ashton Consummate GentlemanSměs je složená pouze z těch nejlepších virginských, marylandských a burley tabáků se špetkou Latakie. Výsledkem je pozoruhodná směs, která má středně plné tělo a tradičně anglický charakter.Dýmkový tabák Ashton Gold RushČistá virginská směs vyrobená pouze z těch nejlepších virginských tabáků. Středně plná a jemná směs, která krásně hoří a přináší přirozené aroma zvýrazněné stopami citronu a medu.Dýmkový tabák Ashton Rainy DaySměs Virginie a Burley se sametovým Black Cavendishem. Tato směs, která jeden měsíc zraje v sudech od whisky, má krásný, jemný kouř, ve kterém můžeme cítit tóny tropického ovoce a ořechů Hickory.Dýmkový tabák Ashton Smooth SailingSměs Burley, Cavendishe a Virginie. V tomto aromatickém tabáku můžeme cítit lehkou oříškovou chuť, dále zde můžeme cítit tóny javoru, kokosu a hořké čokolády.Dýmkový tabák Ashton Winding RoadTato vynikající směs se skládá ze zlaté a tmavě hnědé Virginie, která je doplněna trochou Black Cavendishe a nese přirozenou vůni, doprovázenou jemnými tóny karamelu a meruněk.
Dýmky BarlingDýmky Barling
Jméno Barling je po léta synonymem pro kvalitní, staré anglické dýmky, proslulé svým řemeslným zpracováním a vynikajícími vlastnostmi pro kouření. Když se v polovině 19. století staly dýmky z vřesu běžnější, Barling na ně také použil stříbrné kovánía zdobení, čímž se zlepšila jejich prezentace.Až na počátku 20. století se bratři Barlingové rozhodli pustit do výroby dýmek, zhruba ve stejné době, kdy Alfred Dunhill přesunul své zaměření z koženého zboží a automobilových doplňků na výrobu dýmek. Společnost Barling se rozhodla, že místo zdobení stříbrem jiných značek dýmek začala vyrábět vyráběla své vlastní a přestěhovala své sídlo do většího prostoru v Camden Town v Londýně.