ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Péče o dýmku

Co se v článku dočtete

  1. Jak pečovat o dýmku od začátku?
    Chraňte ji před nárazy a vždy dokuřte celou porci tabáku, abyste předešli zápachu.
  2. Jak správně čistit dýmku?
    Po každém kouření vyklepejte popel. Pravidelně čistěte kouřový kanál a náústek pomocí kartáčku.
  3. Jak udržovat uhlíkovou vrstvu dýmky?
    Kontrolujte, aby uhlíková vrstva nebyla silnější než jeden milimetr. V případě potřeby ji opatrně odstraňte.

Péče o dýmku od prvního okamžiku

O dýmku pečujeme od prvního okamžiku. Chráníme ji před zbytečnými nárazy, nemlátíme s ní o stůl, nosíme ji ve váčku nebo pouzdru.

Kouříme s náležitou rozvážností, abychom šetřili stěny hlavičky. Každou porci tabáku dokouříme – klidně s nutnými přestávkami – až do samého konce, nenecháváme žádné zbytky. Vyvarujeme se tím nebezpečí, že jenom spařený tabák na dně hlavičky vytvoří zapáchající močku.

Jak na čištění dýmky?

Když po vychladnutí dýmky opatrně vyklepáváme popel, na stěnách hlavičky i na jejím dně by měl zůstat prachově jemný šedobílý poprašek. Tato skutečnost je známkou dobrého kouření.

Pokračujeme v očistě dýmky tím způsobem, že oddělíme náústek od nástavce, abychom se čistícími kartáčky dostali do útrob dýmky, do kouřového kanálu a mohli odstranit tabákový kondenzát. Při této operaci si dáváme pozor, abychom neulomili čep.

Jestliže jsme dýmky delší čas nečistili, může se kartáček ponořit do lihu (nebo do whisky) a protáhnout jím nástavec a náústek. Hlavičku můžeme čas od času navoskovat, aby neztrácela svůj prvotní lesk, náústek je možné „nablýskat“ pomocí leštěnky. Dobré firmy pro udržení dokonalého vzhledu dýmek vyrábějí právě pro tyto účely speciální vosky a prostředky k leštění.

Údržba uhlíkové vrstvy a vnějšího vzhledu

Sledujeme i uhlíkovou vrstvu hlavičky, na níž jsme od prvního kouření poctivě pracovali. Neměla by být silnější než jeden milimetr. Narostla-li více, s největší opatrností karbon odstraníme.

Údržbu dýmek se nevyplatí podceňovat, protože zanedbané dýmky páchnou a tím pádem se ozdoba mění v ostudu.

Dýmky z bruyéruDýmky z bruyéru
Po staletých experimentech se dřevo prokázalo jako velmi vhodný materiál na výrobu dýmek. Ne však…
Dýmky z mořské pěnyDýmky z mořské pěny
Zprvu panensky sněhobíle vypadají dýmky z takzvané mořské pěny – pověstné pěnovky, jež jsou jedny…
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
Nové dýmky od pana JirsyNové dýmky od pana Jirsy
Na podzimní dobu jsme doplnili kolekci dýmek od pana Jirsy. Můžete si nyní vybírat ze všech řad, ať už skvělé dýmky s nádhernou kresbou supreme či z klasických řad hladných dýmek premia nebo v rustikálním provedení rusty a varia. Tvarů je nepřeberně a tak si jistě na své příjde každý milovník dýmek.Dýmky pana Jirsy jsou oblíbené především u začínajících i zkušených kuřáků. Obzvláště můžeme doporučit pro úplné začátečníky dýmky s rustikální úpravou, které nejsou až tak citlivé na nějakou tu začátečnickou chybu při zakuřování.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
Ornell& DiehlOrnell& Diehl
Ornell & Diehl ručně mísí butikové dýmkové tabáky již více než 30 let a pokračuje v inovaci, neustále vytváří nové metody a techniky, získává nejlepší pěstované tabáky a slouží dynamické veřejnosti kouřící dýmky po celém světě. Naše směsi tvořené v malých  seriích zvýrazňují ty nejkvalitnější komponenty, kterých může dosáhnout náš hlavní mixér Jeremy Reeves, který brázdí svět a udržuje vztahy s výrobci, aby zaručil výjimečnou kvalitu. Naše řada Cellar je speciálně navržena tak, aby využívala vlastností stárnutí tabáku pro opožděný a zvýšený požitek a naše každodenní směsi se vyznačují stejnou péčí a kvalitou. Dokonce jsme získali vlastní proprietární Perique, ve spolupráci s rodinou Rousselů z 31 farem v St. James Parish v Louisianě, abychom zajistili, že bude tradičně pěstován a zpracováván a že je originální s historickou přesností.