ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Původ dýmek v Čechách a na Moravě

Víte, kde se vzaly v českých zemích dýmky a kdo s jejich výrobou začal jako první? 

Počátky výroby dýmek za císaře pána

Ve světe je znali už tisíce let a i vlastně i u nás, v českých zemích. S rokem 1842 ale přišel rozvoj jejich výroby a prodeje. A to právě v Proseči u Skutče. Dva muži - Antonín Pešina a Filip Švec - začali s výrobou dýmek v Proseči. S pruskou armádou se nejdříve dostali do Kladska, kde se tomuto řemeslu naučili od českých přistěhovalců a po návratu domů do Proseče začali dýmky vyrábět sami. A o dýmky byl zájem. Proto se řemeslu dařilo a začalo se rozvíjet. Pešina tak o pár let později přidal k nástrojovému vybevení šlapací soustruh.

Ve Vídni byla populárním materiálem pro výrobu dýmek bílá hlína. V Proseči ale nejčastěji vyráběli dýmky ze dřeva javoru, olše nebo hrušky. A jak se řemeslo rozvíjelo, zdokonalovala se i technika povrchové úpravy dýmek. Dřevo bylo vyhlazování smirkem nebo pemzou a na povrch nanášeli šelakovou polyturu, která zachovávala barvu dýmky a pomáhala tak k její delší životnosti. Od roku 1860 se pak dýmky zdobily řezbou. Až do roku 1880 se tak tato výroba dýmek, kterou se zabývalo asi 200 obyvatel Proseče, rozvíjela v malých dílnách dýmkařů, pasířů, soustružníků a řezbářů. 
dýmka

Z dílny do továrny na dýmky

Právě ale s rokem 1880 se dýmkařství začal více zajímat podnikatel Bernard Koppetle, který založil dílnu pro asi třicet dělníků. Nezaměřovali se jen na výrobu dýmek pro české země, ale brzy začali vyvážet i do celé monarchie. K podnikání jsou ale potřeba peníze a často také dobré vztahy s těmi správnými lidmi. A tak už začátkem dvacátého století byla s původní dílny pro třicet zaměstnanců továrna, která dýmky vyráběla strojově. Dýmkařský boom se nezastavila ani první světová válka. V okolí Proseče ve třicátých vyrábělo asi 600 lidí na 500 druhů dýmek.

A tím dýmkářská historie v Proseči neskončila. V Proseči jste mohli najít kolem roku 1950 celkem 4 dýmkařské továrny, do kterých se soustředila veškerá výroba dýmek v tehdejším Československu. Místní jsou na svou historii náležitě pyšní, a proto dnes můžete navštívit přímo na náměstí Proseče Muzeum dýmek.

Prosečské dýmkařství nesoustředí jen na výrobu pro ČR, ale přímo pro celý svět. Vždyť s dýmkami jsou spojeni i ti nejvýznamnější představitelé našeho státu a další slavné osobnoti: Karel Schwanzerberg, Dušan Klein, Stanislav Zindulka, Ferdinand Peroutka, Jan Werich neboFrantišek Filipovský. A nezapomínejme ani na pana Vorla, který si v povídce Jana Nerudy nakouřil pěnovku.

 
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.