ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Původ dýmek v Čechách a na Moravě

Víte, kde se vzaly v českých zemích dýmky a kdo s jejich výrobou začal jako první? 

Počátky výroby dýmek za císaře pána

Ve světe je znali už tisíce let a i vlastně i u nás, v českých zemích. S rokem 1842 ale přišel rozvoj jejich výroby a prodeje. A to právě v Proseči u Skutče. Dva muži - Antonín Pešina a Filip Švec - začali s výrobou dýmek v Proseči. S pruskou armádou se nejdříve dostali do Kladska, kde se tomuto řemeslu naučili od českých přistěhovalců a po návratu domů do Proseče začali dýmky vyrábět sami. A o dýmky byl zájem. Proto se řemeslu dařilo a začalo se rozvíjet. Pešina tak o pár let později přidal k nástrojovému vybevení šlapací soustruh.

Ve Vídni byla populárním materiálem pro výrobu dýmek bílá hlína. V Proseči ale nejčastěji vyráběli dýmky ze dřeva javoru, olše nebo hrušky. A jak se řemeslo rozvíjelo, zdokonalovala se i technika povrchové úpravy dýmek. Dřevo bylo vyhlazování smirkem nebo pemzou a na povrch nanášeli šelakovou polyturu, která zachovávala barvu dýmky a pomáhala tak k její delší životnosti. Od roku 1860 se pak dýmky zdobily řezbou. Až do roku 1880 se tak tato výroba dýmek, kterou se zabývalo asi 200 obyvatel Proseče, rozvíjela v malých dílnách dýmkařů, pasířů, soustružníků a řezbářů. 
dýmka

Z dílny do továrny na dýmky

Právě ale s rokem 1880 se dýmkařství začal více zajímat podnikatel Bernard Koppetle, který založil dílnu pro asi třicet dělníků. Nezaměřovali se jen na výrobu dýmek pro české země, ale brzy začali vyvážet i do celé monarchie. K podnikání jsou ale potřeba peníze a často také dobré vztahy s těmi správnými lidmi. A tak už začátkem dvacátého století byla s původní dílny pro třicet zaměstnanců továrna, která dýmky vyráběla strojově. Dýmkařský boom se nezastavila ani první světová válka. V okolí Proseče ve třicátých vyrábělo asi 600 lidí na 500 druhů dýmek.

A tím dýmkářská historie v Proseči neskončila. V Proseči jste mohli najít kolem roku 1950 celkem 4 dýmkařské továrny, do kterých se soustředila veškerá výroba dýmek v tehdejším Československu. Místní jsou na svou historii náležitě pyšní, a proto dnes můžete navštívit přímo na náměstí Proseče Muzeum dýmek.

Prosečské dýmkařství nesoustředí jen na výrobu pro ČR, ale přímo pro celý svět. Vždyť s dýmkami jsou spojeni i ti nejvýznamnější představitelé našeho státu a další slavné osobnoti: Karel Schwanzerberg, Dušan Klein, Stanislav Zindulka, Ferdinand Peroutka, Jan Werich neboFrantišek Filipovský. A nezapomínejme ani na pana Vorla, který si v povídce Jana Nerudy nakouřil pěnovku.

 
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
Nové dýmky od pana JirsyNové dýmky od pana Jirsy
Na podzimní dobu jsme doplnili kolekci dýmek od pana Jirsy. Můžete si nyní vybírat ze všech řad, ať už skvělé dýmky s nádhernou kresbou supreme či z klasických řad hladných dýmek premia nebo v rustikálním provedení rusty a varia. Tvarů je nepřeberně a tak si jistě na své příjde každý milovník dýmek.Dýmky pana Jirsy jsou oblíbené především u začínajících i zkušených kuřáků. Obzvláště můžeme doporučit pro úplné začátečníky dýmky s rustikální úpravou, které nejsou až tak citlivé na nějakou tu začátečnickou chybu při zakuřování.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
Ornell& DiehlOrnell& Diehl
Ornell & Diehl ručně mísí butikové dýmkové tabáky již více než 30 let a pokračuje v inovaci, neustále vytváří nové metody a techniky, získává nejlepší pěstované tabáky a slouží dynamické veřejnosti kouřící dýmky po celém světě. Naše směsi tvořené v malých  seriích zvýrazňují ty nejkvalitnější komponenty, kterých může dosáhnout náš hlavní mixér Jeremy Reeves, který brázdí svět a udržuje vztahy s výrobci, aby zaručil výjimečnou kvalitu. Naše řada Cellar je speciálně navržena tak, aby využívala vlastností stárnutí tabáku pro opožděný a zvýšený požitek a naše každodenní směsi se vyznačují stejnou péčí a kvalitou. Dokonce jsme získali vlastní proprietární Perique, ve spolupráci s rodinou Rousselů z 31 farem v St. James Parish v Louisianě, abychom zajistili, že bude tradičně pěstován a zpracováván a že je originální s historickou přesností.