
Rituál prvního zakuřování dýmky
Obsah článku
- Co je zakuřování dýmky?
Zakuřování dýmek, jeho historie a zbytečné pověry spojené s tímto procesem. - Chybné praktiky při zakuřování
Nejčastější chyby při zakuřování dýmky, jako je výplach alkoholem a vymazávání medem. - Správné nacpání dýmky
Jak správně napěchovat tabák, aby dýmka měla dostatečný tah. - Jak zapálit dýmku
Správný postup zapálení tabáku, pokud dýmka vyhasne, jak ji znovu zapálit. - Opakování rituálu zapalování a úprava popela
Rituál zapalování, udusávání a bafání pro rovnoměrné hoření dýmky. - Co dělat, když dýmka přehřeje?
Jak zkontrolovat teplotu dýmky a co dělat, pokud se hlavička přehřeje. - Požitek z dýmky: Jak se mění chuť
Počáteční nepříjemnosti s chutí a jak se požitek z dýmky zlepšuje s časem. - Pokračujte s péčí o dýmku
Prodloužení životnosti dýmky a zajištění dobré chuti i po premiéře.
Po dlouhém uvažování se podařilo vybrat první dýmku. Je krásná, padnoucí skvěle do ruky i do úst, tak tedy nastal čas si z ní konečně poprvé zakouřit.
Co je zakuřování dýmky?

Chybné praktiky při zakuřování
Nebezpečí výplachu alkoholem spočívá v tom, že se zvyšuje hořlavost dřeva a dýmka může vzplanout. Proto n a tyto „recepty“ raději zapomeneme.
Správné nacpání dýmky
Při zakuřování nejprve do hlavičky dýmky nacpáváme tabák, který nám vyhovuje. Někdo ji plní napoprvé z poloviny, druhý ze tří čtvrtin, nic se ale nestane, dostane-li hned napoprvé plnou porci, aby se rovnoměrně vypalovala. Tabák pěchujeme zvolna – nejspodnější vrstvu vlastně jen položíme, potom palcem zvyšujeme tlak a až poslední vrstvu pořádně přitlačíme.
Dýmka musí mít tah – pokud se ho nedostává, je tabák příliš udusaný a celý proces je nejlépe zopakovat. V tomto případě platí, že méně je více.
Jak zapálit dýmku
Po správném nacpání zapálíme tabák, několikrát řádně potáhneme, aby se rozhořel. Běžně se stane, že brzy vyhasne. Není to nic neobvyklého – v tomto případě popel upravíme dusátkem a opět v klidu zapálíme.
Opakování rituálu zapalování a úprava popela
Takto dokola opakujeme rutuál zapalování, udusávání a bafání.
Co dělat, když dýmka přehřeje?
Dáváme pozor, aby se hlavička příliš nerozpálila, takže ji co chvíli zkusmo vezmeme do ruky. Když se nedá udržet, na čas ji odložíme, než se tzv. vzpamatuje.
Požitek z dýmky: Jak se mění chuť
Nutno ještě uvést, že dýmka při premiéře většinou zrovna nechutná – ale nemá smysl se kvůli tomu zlobit, musíme se s touto skutečností smířit. Než se všechno v dýmce náležitě „usadí“, musíme počítat s nakyslou nebo štiplavou pachutí. Potom se však požitek pořád vylepšuje a už po týdnu, desetí dnech si lze dýmku vychutnat – pokud ovšem dodržujeme rozumné pravidlo jednou denně a dost.
Ale i poté se jí věnujeme s náležitou pozorností.
dýmka při premiéře většinou zrovna nechutná – ale nemá smysl se kvůli tomu zlobit, musíme se s touto skutečností smířit. Než se všechno v dýmce náležitě „usadí“, musíme počítat s nakyslou nebo štiplavou pachutí. Potom se však požitek pořád vylepšuje a už po týdnu, desetí dnech si lze dýmku vychutnat – pokud ovšem dodržujeme rozumné pravidlo jednou denně a dost.
Pokračujte s péčí o dýmku
Ale i poté se jí věnujeme s náležitou pozorností.
Zpět do Poradny



