ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Rituál prvního zakuřování dýmky

Obsah článku

  1. Co je zakuřování dýmky?
    Zakuřování dýmek, jeho historie a zbytečné pověry spojené s tímto procesem.
  2. Chybné praktiky při zakuřování
    Nejčastější chyby při zakuřování dýmky, jako je výplach alkoholem a vymazávání medem.
  3. Správné nacpání dýmky
    Jak správně napěchovat tabák, aby dýmka měla dostatečný tah.
  4. Jak zapálit dýmku
    Správný postup zapálení tabáku, pokud dýmka vyhasne, jak ji znovu zapálit.
  5. Opakování rituálu zapalování a úprava popela
    Rituál zapalování, udusávání a bafání pro rovnoměrné hoření dýmky.
  6. Co dělat, když dýmka přehřeje?
    Jak zkontrolovat teplotu dýmky a co dělat, pokud se hlavička přehřeje.
  7. Požitek z dýmky: Jak se mění chuť
    Počáteční nepříjemnosti s chutí a jak se požitek z dýmky zlepšuje s časem.
  8. Pokračujte s péčí o dýmku
    Prodloužení životnosti dýmky a zajištění dobré chuti i po premiéře.

Po dlouhém uvažování se podařilo vybrat první dýmku. Je krásná, padnoucí  skvěle  do ruky i do úst, tak tedy nastal čas si z ní konečně poprvé zakouřit.

Co je zakuřování dýmky?

Zakuřování dýmkyKolem tzv. zakuřování dýmek koluje řada pověr. Většina z nich se naprosto míjí účinkem – např. vymazat hlavičku dýmky medem nebo do ní nalít vysokoprocentní alkohol – whisky atp. Při doutnání tabáku se vytváří na stěnách a dnu hlavičky postupně uhlíková vrstva,  která chrání její dřevo spolehlivě před dalším propalováním, ale také pohlcuje i neustále se tvořící kondenzát. Děje se tak při teplotě okolo osmi set stupňů. S úspěchem se to nedá obejít ani urychlit. Ale při kontaktu spalovaného tabáku s vrstvou medu vznikne jakási krusta, která se nemusí spojit se dřevem, navíc může i odpadnout a dýmka přijde vniveč. Je zajímavé, že k této zvláštní praktice ve své době přispěla i svými doporučeními věhlasná firma  Dunhill. 

Chybné praktiky při zakuřování

Nebezpečí výplachu alkoholem  spočívá v tom, že se zvyšuje hořlavost dřeva a dýmka může vzplanout. Proto n a tyto  „recepty“ raději zapomeneme.

Správné nacpání dýmky

Při zakuřování nejprve do hlavičky dýmky nacpáváme tabák, který nám vyhovuje. Někdo ji plní napoprvé z poloviny, druhý ze tří čtvrtin, nic se ale nestane, dostane-li hned napoprvé plnou porci,  aby se rovnoměrně vypalovala.  Tabák pěchujeme zvolna – nejspodnější vrstvu vlastně jen položíme, potom palcem zvyšujeme tlak a až poslední vrstvu pořádně přitlačíme.

Dýmka musí mít tah – pokud se ho nedostává, je tabák příliš udusaný a celý proces  je nejlépe zopakovat. V tomto případě  platí,  že méně je více.

Jak zapálit dýmku

Po správném nacpání zapálíme tabák, několikrát řádně potáhneme, aby se rozhořel. Běžně se stane, že brzy vyhasne. Není to nic neobvyklého – v tomto případě popel upravíme dusátkem a opět v klidu zapálíme.

Opakování rituálu zapalování a úprava popela

Takto dokola opakujeme rutuál zapalování, udusávání a bafání.

Co dělat, když dýmka přehřeje?

Dáváme pozor, aby se hlavička příliš nerozpálila, takže ji co chvíli zkusmo  vezmeme do ruky. Když se nedá udržet, na čas ji odložíme, než se  tzv. vzpamatuje.

Požitek z dýmky: Jak se mění chuť

Nutno ještě uvést, že dýmka při premiéře většinou zrovna nechutná – ale nemá smysl  se kvůli tomu zlobit, musíme se s touto skutečností smířit. Než se všechno v dýmce náležitě „usadí“, musíme počítat s nakyslou nebo štiplavou pachutí. Potom se však požitek pořád vylepšuje a už po týdnu, desetí dnech si lze dýmku vychutnat – pokud ovšem dodržujeme rozumné pravidlo jednou denně a dost.

Ale i poté se jí věnujeme s náležitou pozorností.

Věnujte zakuřování dýmky dostatečnou pozornost, poté bude požitek z kouření jedinečný

dýmka při premiéře většinou zrovna nechutná – ale nemá smysl  se kvůli tomu zlobit, musíme se s touto skutečností smířit. Než se všechno v dýmce náležitě „usadí“, musíme počítat s nakyslou nebo štiplavou pachutí. Potom se však požitek pořád vylepšuje a už po týdnu, desetí dnech si lze dýmku vychutnat – pokud ovšem dodržujeme rozumné pravidlo jednou denně a dost.

Pokračujte s péčí o dýmku

Ale i poté se jí věnujeme s náležitou pozorností.

Zpět do Poradny

Ukládání dýmekUkládání dýmek
Málokdo odolá široké nabídce dýmkařského sortimentu. Po koupi první dýmky následuje zanedlouho…
O těle dýmekO těle dýmek
Nejen před koupí první dýmky není od věci se něco dozvědět o tom, jak taková tradiční dýmka vypadá,…
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
Ornell& DiehlOrnell& Diehl
Ornell & Diehl ručně mísí butikové dýmkové tabáky již více než 30 let a pokračuje v inovaci, neustále vytváří nové metody a techniky, získává nejlepší pěstované tabáky a slouží dynamické veřejnosti kouřící dýmky po celém světě. Naše směsi tvořené v malých  seriích zvýrazňují ty nejkvalitnější komponenty, kterých může dosáhnout náš hlavní mixér Jeremy Reeves, který brázdí svět a udržuje vztahy s výrobci, aby zaručil výjimečnou kvalitu. Naše řada Cellar je speciálně navržena tak, aby využívala vlastností stárnutí tabáku pro opožděný a zvýšený požitek a naše každodenní směsi se vyznačují stejnou péčí a kvalitou. Dokonce jsme získali vlastní proprietární Perique, ve spolupráci s rodinou Rousselů z 31 farem v St. James Parish v Louisianě, abychom zajistili, že bude tradičně pěstován a zpracováván a že je originální s historickou přesností.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz: