Co tvoří ručně balený doutník
Ručně balený doutník se skládá ze tří částí: z krycího listu, z vázacího listu a z náplně. Každá část hraje při zhotovení a kouření doutníků svou roli.
Krycí list doutníků

Vybraná kvalita kubánských krycích listů vyžaduje zvláštní péči. Dosahuje se jí oživováním hedvábné jemnosti tabákových listů předtím, než se s konečnou platností oklasifikují a vytřídí. Listy podstupují speciání vlhčení (moja), a to za chladu časných ranních hodin. Z listů se setřesou vodní kapky a do příštího dne se zavěsí, aby zavlhčení bylo rovnoměrné. Listy pak despalilladoras zbaví řapíků a řezem je rozpůlí. Rezagadoras (třídičky) rozdělí podle před další fází práce listy do štůsků podle velikosti, barvy a struktury. Rezagodoras pracují s listy na klíně, možná proto, aby dodaly důvěryhodnosti oblíbené fámě, že havana se balí na dívčích stehnech.
Vázací list
Vázací list drží pohromadě listy náplně uvnitř doutníku. Jde obyčejně o list hrubší struktury, sklizený z dolní části tabákové rostliny a vybíraný tak, aby byl silný. Ovlivňuje také rychlost, jíž doutník hoří, jeho aroma a chuť, takže jeho příchuť či vůně nesmějí kolidovat s chutí a vůní krycího listu a náplně. Zpracované vázací listy se používají u většiny strojově balených doutníků.
Náplň doutníků
Náplň je tvořena třemi různými typy listů. Tmavé – pomalu hořící, chuťově a aromaticky výrazné listy ligero, sklizené z vršku tabákové rostliny, se dávají do středu náplně. Před dílenským zpracováním musí až dva roky dozrávat. Ligero obklopují světlejší a jemnější listy seco ze středu rostliny, jež dozrávají 18 měsíců. Vnějšek náplně je tvořen slabě chutnajícími a vonícími listy volado ze spodku rostliny, protože ty výborně hoří. Dozrávají až 9 měsíců. Vzájemné proporce všech tří listových typů v náplni mají klíčový význam pro chuť a vůni ručně balených doutníků. Umění výrobce spočívá v tom, že pro určitou značku dokáže jejich proporce udržet ve stálém poměru.
Co se týká vzhledu náplně – listy se podélně varhánkovitě poskládají, čímž se v doutníku vytvoří síť jemných průduchů, jimiž se dá vtahovat vzduch a kouř. Síť se daří složit lépe při ručním balení a to je důvod, proč se takto vyrobené doutníky kouří snáz než strojově balené. Takto podélně „prořezaný“ routník připomíná sklad stránek v knize.
Co se týká vzhledu náplně – listy se podélně varhánkovitě poskládají, čímž se v doutníku vytvoří síť jemných průduchů, jimiž se dá vtahovat vzduch a kouř. Síť se daří složit lépe při ručním balení a to je důvod, proč se takto vyrobené doutníky kouří snáz než strojově balené. Takto podélně „prořezaný“ routník připomíná sklad stránek v knize.

Zpět do poradny