ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Doutníkový prstýnek

Doutníkové prstýnky AshtonV polovině 19. Století začali bohatí kuřáci havana nelibě nést, že doutníky špiní jejich bílé rukavičky. Nizozemský výrobce havana Gustave Bock se snažil vyřešit problém zavedením doutníkových prstýnků. Původně byly z obyčejného bílého papíru, který bránil potřísnění. Doutníkové prstýnky se brzy začaly dělat velmi ozdobné – k tomuto trendu přispělo i zavádění cedrových krabic s dekorativními vinětami a etiketami, které pomáhaly rozlišovat mezi jednotlivými druhy a značkami. Někteří prominentní kuřáci doutníků – např. král Eduard VII. A Bismarck, měli dokonce osobní prstýnky se svými portréty: dnes mají jako antikvární předměty vysokou sběratelskou cenu.

Později se grafické vybavení prstýnků zjednodušilo. Některé značky, jako např. kubánská Romeo y Julieta, používají víc prstýnkových  druhů. Na doutnících typu churchill se nalézá jednoduchý zlacený prstýnek, kdežto ostatní typy mají prstýnky červené. Prstýnky nekubánských doutníků s názvy kubánských značek se obvykle podobají prstýnkům havana, ale s malými rozdíly.

Původ názvů doutníkových značek se velmi různí. Doutník Punch vyrobený pro britský trh v roce 1904 byl pojmenován po tehdy populárním anglickém časopisu. Bolivar zase nese jméno po Simónu Bolívarovi zvaném Osvoboditel, který vymanil Střední a Jižní Ameriku ze španělské nadvlády. Romeo y  Julieta (Romeo a Julie) patřil zase k oblíbeným příběhům předčítaným havanským baličům doutníků.

Pracovnice, která nasazuje prstýnky (na Kubě anilladora), musí vyjmout doutníky z krabice. Nesmí ale za žádných okolností měnit pořadí nebo natočení doutníků, jak je uspořádal pracovník třídící je podle barvy (na Kubě escogedor). Prstýnek se přesně umístí na stanovené místo doutníku, který se pak pečlivě uloží nazpět ve stejném pořadí barevných odstínů.

Závisí plně na kuřákovi, jestli chce doutník kouřit s prstýnkem nebo bez něj, i když se v některých státech svého času pokládalo za nemístné stavět na odiv značku, kterou kouříte. Když raději kouříte doutník bez prstýnku, stáhněte prstýnek až po několika minutách po zapálení. Lepidlo na prstýnku totiž teplem změkne a prstýnek stáhnete, aniž by to poškodilo krycí list.

Ze sbírání doutníkových prstýnků se může stát zajímavé a hodnotné hobby – jako sbírání známek. I tady panuje po některých starších verzích sháňka a jejich hodnota stoupá.

 
Doutníky Romeo Y Julieta

 
Jak se doutníky dělajíJak se doutníky dělají
Při zhotovování ručně balených doutníků rozeznáváme sedm fází, což se za posledních 150 let vlastně…
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.