V odborných kruzích se rozlišují následující chutě
doutníků – hořká, pepřová, rostlinná, trávová, ořechová, dřevitá, kokosová. Následuje kyselá, suchá, slaná, sladká, kyselinová, kávová, tučná, medová a karamelová. Například Don Diego Corona No.3 je jemný doutník, středně stavěný, který má vyvážený kouř a kořeněnou pepřovou chuť.
Sílu doutníku při kouření rozlišujeme na lehkou, jemnou, střední, plnou a silnou. K jemným doutníkům se řadí například
Don Diego Aniversario Robusto, plnou chuť až silnou má Peterson Gran Reserve.
Jaké jsou druhy aroma doutníků
Aroma doutníku dělíme na zemité, cedrové, květinové, dráždivé, těžké, ostré, čpavkové, jako růže, ostře páchnoucí. Je třeba si uvědomit, že každý tabákový list je jedinečný a ručně balený doutník je unikátem a originálem. Kvalita tabáku se může sklizeň od sklizně velmi výrazně lišit a právě požadovaná kvalita doutníku závisí na vyvážené kombinaci náplně, vázacího a krycího listu. Vždy je třeba provést řadu testů, aby chuť tabáku zůstala zachována. Ten nejlepší tabák jde na speciální doutníkové edice, které každá továrna čas od času vyrábí. Tyto
doutníkové edice jsou ceněny především gurmány a specialisty nebo i doutníkovými sběrateli. Je to podobné jako u vína.
Druh tabáku dodá různé úrovně síly, chuti a aroma, které se liší svými individuálními komponenty. Možností existuje tolik, kolik je různých druhů tabáků jejich vzájemná kombinace.