ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Kubánské doutníky Havana

Tabák se chemicky vzato dělí do dvou skupin. Většina tabáků obsahuje cukr, což vyvolává kyselou reakci kouře. Tyto odrůdy slouží většinou k výrobě cigaret. Doutníkový tabák je zásaditý, alkalický a produkuje kouř s neutrálního složení. Suší se vzduchem a je připravován přirozenou fermentací.

Tabáku se daří v mnoha podnebních podmínkách – od mírného až po tropické klima, ale některé regiony se hodí k pěstování určitých odrůd víc. Obdobně jako u vzácných vín záleží u nejlepších doutníků na typu a kvalitě tabákových listů, na půdě, z níž rostou, na způsobu výsadby, na počasí v příslušném roce, na způsobu a postupu fermentace a také na dovednosti a zkušenosti baliče.

Nejlepší doutníky se skládají ze tří částí, které využívají různé typy listů tabákové rostliny: z náplně, vázacího listu a krycího listu. Kubánské havana, obecně uznávané za nejlepší doutníky na světě, tvoří pět typů tabákových listů. Tripa – neboli náplň obsahuje směs ze tří listů: ligero, seco a volado. Drží ji pohromadě capote (vázací list), zatímco capa neboli krycí list funguje jako jakési „oblečení“ a určuje vzhled doutníku.

Existují dva typy sadby, z nichž každý plodí výrazně se lišící tabákové odrůdy, známé jako corojo a criollo. Corojo, pojmenované podle proslulé plantáže El Corojo Vega, kde byla sadba vyšlechtěna, produkuje nejlepší capa neboli krycí listy, a je nejdražším tabákem, který se v doutnících havana používá. Pěstuje se pod mušelínovými síťkami upevněnými na tenkých tyčích. Ochrana před přímým slunečním svitem udrží listy hladké a nedovolí jim, aby příliš olejnatěly.

Tabákové listy tvoří na stonku sedm pater. Odshora dolů to jsou: coronas, semicoronas, centro gordo -, centr ofino, centro legero, uno y medio a libra de pie. Krycí listy se dělí také podle sedmi barevných odstínů: dříve se v dílnách pro krycí listy používalo mnoho termínů, z nichž je řada aktuálních dodnes. Jsou to: double claro (světle nazelenalý), claro (světle hnědý), colorado claro (středně světle hnědý), colorado a colorado maduro (červenohnědý až středně hnědý), maduro (tmavohnědý) a ostro (tmavý nebo černý).


Kubánské doutníky
Skladování doutníkůSkladování doutníků
Ručně dělané doutníky, long fillery, si vyžadují speciální ošetřování. Tyto doutníky se uchovávají…
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.