ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Skladování doutníků

Často se na nás zákazníci obracejí s dotazem, jak správně skladovat nebo uchovat doutníky. V tomto článku se dozvíte nejen o tom, jaké podmínky jsou pro skladování vhodné, ale také více popíšeme používání humidoru.  

Správné skladování doutníků

Humidor na uskladnění doutníků
Ručně dělané doutníky, long fillery, si vyžadují speciální ošetřování. Tyto doutníky se uchovávají v tzv. humidorech, zvlhčovačích, které udržují doutníky v podobném prostředí, ve kterém byly vyrobeny. Vlhké doutníky skladujeme při vlhkosti 70-75 % a asi při 19-21 stupních Celsia (tedy při pokojové teplotě). Doutníky, které se uchovávají ve správném humidoru a při správných klimatických podmínkách, vydrží i několik desítek let.
 
V Anglii dávají přednost doutníkům, které se uchovávají ve vlhkosti okolo 65%, tedy v něco málo sušším prostředí. Ručně dělaný doutník, který nebude skladován při správné vlhkosti a teplotě, rychle vysychá a praská. Každý dobrý humidor obsahuje vlhkoměr (ang. hygrometer), ukazatel vlhkosti a teploty. Nejdůležitější částí humidoru je zvlhčovač, savá houbička, která je chráněna většinou plastovou krabičkou.
 

Humidory

Existuje nepřeberné množství humidorů, buď ve tvaru skříní, dřevěných přenosnych kazet či kabinetů. Kvalitní humidor rozpoznáte podle přesných vnitřních spár, nesmí být vidět žádné stopy po lepidlu. Obojí přispívá k úniku vlhkosti. U kvalitních humidorů je vnitřek vyroben z cedrového dřeva. Nesmí být lakován zevnitř. U kabinetů a kazet se víko zavírá svou váhou, aby se humidor pevně uzavřel. Nesmí dojít k hermeticky uzavřenému prostředí v humidoru. Doutníky poté plesnivý a zatuchají.

 

Před vložením doutníků do humidoru

Dříve než vložíme doutníky do humidoru, musíme jej zavlhčit. Do zvlhčovače nalejeme destilovanou vodu spolu s několika kapkami anntibakterální tekutiny (podlevelikosti zvlhčovače). Na našem trhu se prodává antibakterální tekutina od firmy Savineli, která také vyrábí kvalitní italské humidory. Tekutina nejenže zabraňuje tvorbě bakterii, ale také snižuje odpařování.
 
Před prvním použitím vlhkou utěrkou zavlhčíme stěny humidoru. Jakmile vlhkost na vlhkoměru vystoupí na 70%, můžeme do zavlčeného humidoru uskladnit doutniky.
 
Vlhkoměr a zvlhčovač by měly být kontrolovány alespoň jednou týdně. Doutníky by měly zůstat mírně pružné po celou dobu. Pokud budete mít pochybnosti o stavu doutníků, lehké zmáčknutí Vám určí, zda jsou doutníky v pořádku, nebo zda je třeba doplnit destilovanou vodu do zvlhčovače.

Správné skladování

Někdy se na doutníku objeví bílý prášek. Říkáme, že doutník kvete (ang. bloom). Tento bílý prášek se objevuje na povrchu krycího listu a vzniká krystalizací olejů v tabáku doutníku. Tento bílý prášek nijak doutníku neškodí. Může se setřít houbičkou nebo lehce očistit kartáčkem. Někteří kuřáci dokonce zastávají názor, že takový doutník má ještě lepší chuť.
 
Něco jiného je ovšem tmavá plíseň. Takto zbarvený doutník ukazuje na špatné skladování, při kterém byl doutník vystaven velké vlhkosti.
 
Doutník, balený v pouzdru na doutníky - tubě vydrží tři dny bez uskladnění v humidoru. Pokud dojde k mírnému vyschnutí doutníku, může se znovu zvlhčit v humidoru. Správná vlhkost vrátí doutník zpět do ideální kondice.

Alternativní řešení bez humidoru

Pokud nemáte humidor, můžeme si vypomoci alternativním řešením na kratší dobu. Doutníky zabalíme do igelitového sáčku, nejlépe se suchým zipem, který dáme do ledničky, do přihrádky na zeleninu. Doutníky musí být dobře zabalené, aby nesbíraly pachy ostatních potravin. Před kouřením takto uskladněný doutník necháme půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě.

Výňatek z brožury TAJEMSTVÍ DOUTNÍKU autor Dr. Josef Stanislav

 
Doutníky je potřeba správně skladovat
 
Zpět do Poradny
Tvary doutníkůTvary doutníků
U doutníku nezáleží jenom na tom, z jakého tabáku je vyroben, ale i na jeho tvaru a velikosti.…
Jak se doutníky dělajíJak se doutníky dělají
Při zhotovování ručně balených doutníků rozeznáváme sedm fází, což se za posledních 150 let vlastně…
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
WessexWessex
Ručně vyráběné dýmky Wessex se vyznačují kvalitním briárem, pečlivou pozorností k detailům v tradičních Anglických tvarech.