ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Skladování doutníků

Co se v článku dočtet

  1. Jak správně skladovat a uchovávat doutníky?
    Úvod do správného skladování, kde se dozvíte, že ručně dělané doutníky se uchovávají v humidorech.
  2. Ideální podmínky pro skladování
    Doutníky skladujte v humidorech při vlhkosti 70-75 % a teplotě 19-21 °C. Nevhodné podmínky vedou k vysychání a praskání.
  3. Jak vybrat kvalitní humidor?
    Kvalitní humidor má přesné vnitřní spáry a je vyrobený z cedrového dřeva. Víko se zavírá svou vlastní vahou, aby nedošlo k úniku vlhkosti.
  4. Příprava humidoru před prvním použitím
    Humidor je nutné zavlhčit destilovanou vodou a antibakteriální tekutinou. Stěny humidoru otřete vlhkou utěrkou.
  5. Kvetení a plíseň na doutníku
    Bílý prášek je tzv. kvetení, které neškodí. Tmavá plíseň je naopak známkou špatného skladování při vysoké vlhkosti.
  6. Jak skladovat doutníky bez humidoru?
    Pro krátkodobé uchování lze doutníky zabalit do igelitového sáčku a uložit do lednice do přihrádky na zeleninu.

Často se na nás zákazníci obracejí s dotazem, jak správně skladovat nebo uchovat doutníky. V tomto článku se dozvíte nejen o tom, jaké podmínky jsou pro skladování vhodné, ale také více popíšeme používání humidoru.  

Správné skladování doutníků

Humidor na uskladnění doutníků >Ručně dělané doutníky, long fillery, si vyžadují speciální ošetřování. Tyto doutníky se uchovávají v tzv. humidorech, zvlhčovačích, které udržují doutníky v podobném prostředí, ve kterém byly vyrobeny. Vlhké doutníky skladujeme při vlhkosti 70-75 % a asi při 19-21 stupních Celsia (tedy při pokojové teplotě). Doutníky, které se uchovávají ve správném humidoru a při správných klimatických podmínkách, vydrží i několik desítek let.
 
V Anglii dávají přednost doutníkům, které se uchovávají ve vlhkosti okolo 65%, tedy v něco málo sušším prostředí. Ručně dělaný doutník, který nebude skladován při správné vlhkosti a teplotě, rychle vysychá a praská. Každý dobrý humidor obsahuje vlhkoměr (ang. hygrometer), ukazatel vlhkosti a teploty. Nejdůležitější částí humidoru je zvlhčovač, savá houbička, která je chráněna většinou plastovou krabičkou.
 

Humidory

humidorů, buď ve tvaru skříní, dřevěných přenosnych kazet či kabinetů. Kvalitní humidor rozpoznáte podle přesných vnitřních spár, nesmí být vidět žádné stopy po lepidlu. Obojí přispívá k úniku vlhkosti. U kvalitních humidorů je vnitřek vyroben z cedrového dřeva. Nesmí být lakován zevnitř. U kabinetů a kazet se víko zavírá svou váhou, aby se humidor pevně uzavřel. Nesmí dojít k hermeticky uzavřenému prostředí v humidoru. Doutníky poté plesnivý a zatuchají.

 

Před vložením doutníků do humidoru

Dříve než vložíme doutníky do humidoru, musíme jej zavlhčit. Do zvlhčovače nalejeme destilovanou vodu spolu s několika kapkami anntibakterální tekutiny (podlevelikosti zvlhčovače). Na našem trhu se prodává antibakterální tekutina od firmy Savineli, která také vyrábí kvalitní italské humidory. Tekutina nejenže zabraňuje tvorbě bakterii, ale také snižuje odpařování.
 

Před prvním použitím vlhkou utěrkou zavlhčíme stěny humidoru. Jakmile vlhkost na vlhkoměru vystoupí na 70%, můžeme do zavlčeného humidoru uskladnit doutniky.
 

Vlhkoměr a zvlhčovač by měly být kontrolovány alespoň jednou týdně. Doutníky by měly zůstat mírně pružné po celou dobu. Pokud budete mít pochybnosti o stavu doutníků, lehké zmáčknutí Vám určí, zda jsou doutníky v pořádku, nebo zda je třeba doplnit destilovanou vodu do zvlhčovače.

Správné skladování

Někdy se na doutníku objeví bílý prášek. Říkáme, že doutník kvete (ang. bloom). Tento bílý prášek se objevuje na povrchu krycího listu a vzniká krystalizací olejů v tabáku doutníku. Tento bílý prášek nijak doutníku neškodí. Může se setřít houbičkou nebo lehce očistit kartáčkem. Někteří kuřáci dokonce zastávají názor, že takový doutník má ještě lepší chuť.

Něco jiného je ovšem tmavá plíseň. Takto zbarvený doutník ukazuje na špatné skladování, při kterém byl doutník vystaven velké vlhkosti.
 

Doutník, balený v pouzdru na doutníky - tubě vydrží tři dny bez uskladnění v humidoru. Pokud dojde k mírnému vyschnutí doutníku, může se znovu zvlhčit v humidoru. Správná vlhkost vrátí doutník zpět do ideální kondice.

Alternativní řešení bez humidoru

Pokud nemáte humidor, můžeme si vypomoci alternativním řešením na kratší dobu. Doutníky zabalíme do igelitového sáčku, nejlépe se suchým zipem, který dáme do ledničky, do přihrádky na zeleninu. Doutníky musí být dobře zabalené, aby nesbíraly pachy ostatních potravin. Před kouřením takto uskladněný doutník necháme půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě.

Výňatek z brožury TAJEMSTVÍ DOUTNÍKU autor Dr. Josef Stanislav

 
Doutníky je potřeba správně skladovat
 
Zpět do Poradny
Tvary doutníkůTvary doutníků
U doutníku nezáleží jenom na tom, z jakého tabáku je vyroben, ale i na jeho tvaru a velikosti.…
Jak se doutníky dělajíJak se doutníky dělají
Při zhotovování ručně balených doutníků rozeznáváme sedm fází, což se za posledních 150 let vlastně…
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
Nové dýmky od pana JirsyNové dýmky od pana Jirsy
Na podzimní dobu jsme doplnili kolekci dýmek od pana Jirsy. Můžete si nyní vybírat ze všech řad, ať už skvělé dýmky s nádhernou kresbou supreme či z klasických řad hladných dýmek premia nebo v rustikálním provedení rusty a varia. Tvarů je nepřeberně a tak si jistě na své příjde každý milovník dýmek.Dýmky pana Jirsy jsou oblíbené především u začínajících i zkušených kuřáků. Obzvláště můžeme doporučit pro úplné začátečníky dýmky s rustikální úpravou, které nejsou až tak citlivé na nějakou tu začátečnickou chybu při zakuřování.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
Ornell& DiehlOrnell& Diehl
Ornell & Diehl ručně mísí butikové dýmkové tabáky již více než 30 let a pokračuje v inovaci, neustále vytváří nové metody a techniky, získává nejlepší pěstované tabáky a slouží dynamické veřejnosti kouřící dýmky po celém světě. Naše směsi tvořené v malých  seriích zvýrazňují ty nejkvalitnější komponenty, kterých může dosáhnout náš hlavní mixér Jeremy Reeves, který brázdí svět a udržuje vztahy s výrobci, aby zaručil výjimečnou kvalitu. Naše řada Cellar je speciálně navržena tak, aby využívala vlastností stárnutí tabáku pro opožděný a zvýšený požitek a naše každodenní směsi se vyznačují stejnou péčí a kvalitou. Dokonce jsme získali vlastní proprietární Perique, ve spolupráci s rodinou Rousselů z 31 farem v St. James Parish v Louisianě, abychom zajistili, že bude tradičně pěstován a zpracováván a že je originální s historickou přesností.