
O umění pěstování tabáku
Co se v článku dočtete
- Jak se pěstuje tabák?
Pěstování tabáku vyžaduje zanícení a péči po dobu 3-5 měsíců. Sklizeň se zahájí, když listy začnou vadnout. - Jak probíhá sklizeň tabáku?
Sklizeň je z velké části ruční práce, při které se sbírají listy. Využívá se také technika, ale lidská práce je stále nezbytná. - Proč se tabák fermentuje?
Fermentace podporuje aroma tabáku, odstraňuje bílkoviny a snižuje obsah nikotinu. Probíhá zahříváním a ochlazováním tabáku. - Jak se tabák zpracovává po fermentaci?
Po fermentaci se tabák opět usuší a ve velkých žocích se dopravuje k samotným výrobcům.

Zvládnout pěstování tabáku není jednoduché. Trvá dlouhou dobu, než se v tom či onom regionu všechna úskalí tohoto odvětví zvládnou k dokonalosti.
Říká se, že tabák potřebuje podobný fortel, zanícení a nasazení jako třeba pěstování vína. Rostlina, kterou je možno sklízet, potřebuje minimálně tři měsíce, ale také měsíců pět. Během nich se musí o ni pečovat, aby ji nenapadly plísně, mšice a jiní škůdci. Signál ke sklizni dává vadnutí listů.
Nejprve se musí sklizené listy usušit (horkým vzduchem, na slunci, pomocí kouře). Když jsou listy usušené, projdou fermentací: procesem, při němž se podporuje aroma, především ale odstraňuje bílkoviny a snižuje obsah nikotinu.
Fermentace je založena na zahřívání až na teploty okolo padesáti stupňů a ochlazování tabáku, čímž se podporuje kvašení. Děje se tak přirozeným způsobem, který trvá několik měsíců, ale i mnohem rychleji při zapojení techniky.
Poté se opět tabák usuší, aby se mohl ve velkých žocích dopravit k samotným výrobcům.






