ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

O umění pěstování tabáku

Co se v článku dočtete

  1. Jak se pěstuje tabák?
    Pěstování tabáku vyžaduje zanícení a péči po dobu 3-5 měsíců. Sklizeň se zahájí, když listy začnou vadnout.
  2. Jak probíhá sklizeň tabáku?
    Sklizeň je z velké části ruční práce, při které se sbírají listy. Využívá se také technika, ale lidská práce je stále nezbytná.
  3. Proč se tabák fermentuje?
    Fermentace podporuje aroma tabáku, odstraňuje bílkoviny a snižuje obsah nikotinu. Probíhá zahříváním a ochlazováním tabáku.
  4. Jak se tabák zpracovává po fermentaci?
    Po fermentaci se tabák opět usuší a ve velkých žocích se dopravuje k samotným výrobcům.
Tabákové pole

Zvládnout pěstování tabáku není jednoduché. Trvá dlouhou dobu, než se v tom či onom regionu všechna úskalí tohoto odvětví zvládnou k dokonalosti.
 

Říká se, že tabák potřebuje podobný fortel, zanícení a nasazení jako třeba pěstování vína. Rostlina, kterou je možno sklízet, potřebuje minimálně tři měsíce, ale také měsíců pět. Během nich se musí o ni pečovat, aby ji nenapadly plísně, mšice a jiní škůdci. Signál ke sklizni dává vadnutí listů.
 

Právě listy jsou z rostliny nejdůležitější. Dlouho byla sklizeň jenom záležitostí lidských rukou (americké tabákové plantáže se staly symbolem zneužívání otroků), nyní se daří zapojovat i důmyslnou techniku. Bez nasazení lidí se však tato práce neobejde.
 

 

Nejprve se musí sklizené listy usušit (horkým vzduchem, na slunci, pomocí kouře). Když jsou listy usušené, projdou fermentací: procesem, při němž se podporuje aroma, především ale odstraňuje bílkoviny a snižuje obsah nikotinu.
 

Fermentace je založena na zahřívání až na teploty okolo padesáti stupňů a ochlazování tabáku, čímž se podporuje kvašení. Děje se tak přirozeným způsobem, který trvá několik měsíců, ale i mnohem rychleji při zapojení techniky.
 

Poté se opět tabák usuší, aby se mohl ve velkých žocích dopravit k samotným výrobcům.

Tabákové pole
O podobách tabákuO podobách tabáku
Když se podíváme do různých krabiček – nebo ještě lépe – vezmeme tabák do prstů, zjistíme, že se…
O druzích tabákuO druzích tabáku
Vlastní výroba tabáku, které jsou dýmkařům k dispozici, je chráněna výrobními tajemstvími. Každý…
Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
Nové dýmky od pana JirsyNové dýmky od pana Jirsy
Na podzimní dobu jsme doplnili kolekci dýmek od pana Jirsy. Můžete si nyní vybírat ze všech řad, ať už skvělé dýmky s nádhernou kresbou supreme či z klasických řad hladných dýmek premia nebo v rustikálním provedení rusty a varia. Tvarů je nepřeberně a tak si jistě na své příjde každý milovník dýmek.Dýmky pana Jirsy jsou oblíbené především u začínajících i zkušených kuřáků. Obzvláště můžeme doporučit pro úplné začátečníky dýmky s rustikální úpravou, které nejsou až tak citlivé na nějakou tu začátečnickou chybu při zakuřování.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz:
Ornell& DiehlOrnell& Diehl
Ornell & Diehl ručně mísí butikové dýmkové tabáky již více než 30 let a pokračuje v inovaci, neustále vytváří nové metody a techniky, získává nejlepší pěstované tabáky a slouží dynamické veřejnosti kouřící dýmky po celém světě. Naše směsi tvořené v malých  seriích zvýrazňují ty nejkvalitnější komponenty, kterých může dosáhnout náš hlavní mixér Jeremy Reeves, který brázdí svět a udržuje vztahy s výrobci, aby zaručil výjimečnou kvalitu. Naše řada Cellar je speciálně navržena tak, aby využívala vlastností stárnutí tabáku pro opožděný a zvýšený požitek a naše každodenní směsi se vyznačují stejnou péčí a kvalitou. Dokonce jsme získali vlastní proprietární Perique, ve spolupráci s rodinou Rousselů z 31 farem v St. James Parish v Louisianě, abychom zajistili, že bude tradičně pěstován a zpracováván a že je originální s historickou přesností.