Jak zajistit správně zvlhčený doutník
Je samozřejmostí, že ručně dělaný doutník musí být v dobré kondici. Kontrolu správně zvlhčeného doutníku provedeme lehkým stlačením toho konce doutníku, který se zapaluje. Ten se musí pružně vracet, aniž by bylo slyšet nějaké praskání. Krycí list by měl být bez viditelné vady, nesmí mít žádné roztřepené okraje či prasklinky na povrchu. Doutník musí příjemně „tabákově“ vonět. Krycí list může být na povrchu i lehce mazlavý.Pouze dobře vyrobený doutník v dobré kondici může zaručit skvělý kuřácký zážitek. Ručně dělaný doutník skladujeme v ideálním případě v humidoru při teplotě okolo 21 stupňů Celsia a při sedmdesátiprocentní vlhkosti, přičemž je při vyšších okolních teplotách nutno častěji kontrolovat a dolévat destilovanou vodu. V případě, že humidor není po ruce, je doutníky nejlépe umístit do nejchladnější místnosti v okolí, např. do sklepa. Vždy však jde pouze o nouzové řešení situace a doutník by takto neměl strávit příliš dlouho – humidor v naší zeměpisné poloze zkrátka nic nenahradí.

Zpět do poradny